szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap figyelhette meg utoljára az amerikai állampolgárok telefonjait az amerikai nemzetbiztonsági hivatal, az NSA – számolt be a Reuters. A változás a külföldiek utáni kémkedést nem érinti.

Ezekben az órákban ér véget annak a tömeges telefonmegfigyelési programnak egyik része, melynek létéről Edward Snowden rántotta le a leplet. A 2013-ban kirobbant ügyben Snowden több olyan dokumentumot is kiszivárogtatott, melyekből kiderül: az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatala tömegesen figyelte meg az USA és a világ más területein is az emberek telefonjait és számítógépeit.

Az amerikai szenátus idén májusban szavazta meg a Freedom Act néven emlegetett törvényt, amely szerint amerikai állampolgárokat nem lehet tömegesen lehallgatni. A döntés hatására november 30-án éjféltől (ami nálunk reggel 6 órát jelent) ezt a tevékenységét felfüggeszti az NSA, a későbbiekben minden amerikai megfigyeléséhez bírósági határozatra lesz szükségük. Az elmúlt öt év során gyűjtött adatokhoz 2016. február 29-éig férhet hozzá a hivatal.

A változás nem érinti a külföldiek telefonjainak tömeges megfigyelését, valamint a PRISM névre hallgató internetes megfigyelési programot sem – ezek továbbra is élnek. Hogy mit jelent ez az ön számára és hogy pontosan milyen adatokat is gyűjtenek be, arról itt olvashatja el magyarázatunkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!