szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban ugyan már eltemették a bakelitlemezeket, most viszont feléledtek, újra itt vannak.

Digitális korunk fiataljai közül sokan talán nem is tudják, mik azok a bakelit (vagy vinyl) lemezek, az idősebbek viszont sokan hallgatták anno ezeket a fekete korongokat, amelyek spirális barázdákban, analóg módon tárolták a zenét.

Némi sistergés ugyan hallható volt, de a muzsika vitathatatlanul élethűbb és kevésbé volt „steril”, mint azután a CD-knél. Ez persze érthető, hiszen ez utóbbiak egészen más technikával, mintavételezéssel kódolják a zenét.

©

Manapság egyre több helyen kerülnek elő újra a régi bakelitlemezek, olyannyira, hogy az angliai Tesco-lánc most pénzre váltja a nosztalgiát, és ilyen lemezeket kezdenek árusítani. A kínálat egyelőre korlátozott, Beatles, Rolling Stones és Elvis Presley LP-k szerepelnek a kínálatban. A Tescónál figyeltek a kereslet erősödésére, és úgy vélik, „trendi” ajándékozási lehetőséget kínálnak ezekkel a lemezekkel.

A BPI (brit fonográfipari szervezet) szerint jelenleg ugyan csak 3 százalékos az ilyesfajta hanghordozók piaci részesedése, azonban az előző évben már megduplázódtak az eladási számok, és idénre is 50 százalékos emelkedést jósolnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó

Így vonult a kifutón a 18 éves Michelle Pfeiffer - videó