szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar bankkártya jó eséllyel elmegy egy tizesért, egy kis megtakarítást tartalmazó bankszámla belépési adataiért már 50 ezer forintnál is többet kell fizetni az internet megfelelő piacterein. Összességében viszont meglepően olcsón adják a kártyaadatokat.

A dark web az internet azon része, amit az offline világban sötét sikátornak képzelünk: ez a kiberbűnözők kedvenc terepel, itt cserél gazdát például sok ellopott bankkártyaadat és internetbanki hozzáférés is.

Az elsősorban vírusirtójáról ismert McAfee Labs biztonsági cég folyamatosan próbálja figyelni a dark web piactereit, őszi jelentésükben pedig beszámoltak róla, milyen adatunk nagyjából mennyit ér az online feketepiacon.

©

Egy lopott bank- vagy hitelkártyáért, a kártya és a tulajdonos minden fontos adatával együtt 30 dollárt fizetnek, ha amerikai a plasztik. Az Egyesült Királyságból származó kártya(adat) 35 dollárt ér, egy kanadai 40-et, egy EU-s országból származó pedig 45-öt. Ha nincs meg minden kártyaadat, úgy is pénzhez lehet jutni, de jóval kevesebbhez: az elemzés alapján amerikai tulajdonos esetén 5-15 dollárt ér, EU-ssal pedig 25-35 dollárt. Összességében ez annyit jelent, hogy egy ellopott EU-s kártya adatai 7-13 ezer forintot érnek a feketepiacon.

Jóval többet ér azonban a kártya, ha az eladó hiteles (szintén lopott) banki információval alátámasztja, hogy a plasztik mögött lévő bankszámlán sok pénzt tárol az ügyfél: ebben az esetben 190 dollárt (kb. 56 ezer forintot) is érhetnek a kártyaadatok.

Ha bármilyen más online fizetéssel elérhető helyen (pl. PayPal, vagy az ahhoz közvetlenül kapcsolt bankkártya számláján) tárol sok pénzt valaki, akkor is sokat érnek az ellopott adatai. Egy nagyjából 700 ezer forintos egyenlegű számla hozzáférési adataiért már 120 dollárt (35 ezer forintot) is elkérhetnek, egy 2 milliós számla lopott adatai pedig 88 ezer forintot is érhetnek az online feketepiacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában