szerző:
hvg.hu

A Google bejelentése szerint valóban működik a sokat vitatott kvantumszámítógép.

A Google állítja, hogy kidolgozott egy olyan kvantumalgoritmust, amely százmilliószor gyorsabban oldja meg a problémákat, mint a hagyományos otthoni számítógépek. És ha ez igaz, akkor szinte elképzelhetetlen, hova fejlődnének napjaink technikai csodái, például a vezető nélküli autó, az emberszerű robotok vagy az űrszondák.

A Google egyébként már két éve dolgozik együtt a NASA-val egy ilyen rendszeren, amely a D-Wave X2 elnevezést kapta. Ez a gép egyébként egy óriási fekete szekrény (valahol Kaliforniában), amelynek a belsejében a hőmérséklet az abszolút nulla fok közelében van, kívülről pedig hihetetlenül erősen szigetelt, nem érheti semmiféle mágnesesség.

©

Ezt a gépet emlegetik a világ első kvantumkomputereként, azonban azt sosem bizonyították, hogy valóban működik is, legalábbis idáig. Most viszont a Google bejelentette, hogy tesztelte is az új QA-t (kvantumalgoritmust), méghozzá a hagyományos rendszerekkel összevetve. Tapasztalati szerint azzal a problémával, amelyet egy otthoni gép 100 nap alatt oldana meg, a kvantumszámítógép körülbelül egy századmásodperc alatt végez, jóval kevesebb energiát fogyasztva, mint a mai gépek.

Mindez úgy lehetséges, hogy a kvantumszámítógép egészen másmilyen elveken dolgozik, mint a hagyományos gépek: a nullákat és egyeseket (amiket ebben az esetben qubitenek, vagy kvantumbiteknek neveznek) kvantumállapotok kódolják. A qubitek viselkedését a kvantummechanika törvényei szabályozzák.

©

Ezek egyelőre persze még csak az első, próbálkozó lépések, a közös munkában résztvevő NASA Ames Research Center egyik igazgatóhelyettese például a hagyományos számítógépek korai (1930-as, 1940-es évekbeli) fejlesztési eredményeihez hasonlította. Ezzel együtt megjegyezte, ha valóban működni fog a kvantumszámítógép, akkor igazán forradalmi technológiáról van szó, ami majd mindent megváltoztat. És erről egyetlen cég sem akarhat lemaradni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat