szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svájci kutatók új világrekordot állítottak fel, elkészítették az eddigi legkisebb nyomtatott színes képet.

Zürichi kutatók készítették és bohóchalakat ábrázol a világ eddigi legkisebb kinyomtatott színes képe, amely elfér egy emberi hajszál keresztmetszetén. Ez pedig hivatalos világrekordot jelent, ennyire kis kép nem készült még nyomtatással, igaz, annak speciális változatával.

A kép 80 mikron x 115 mikronos, azaz 0,0092 négyzetmilliméteres. Ez a terület, mint említettük, hajszálnyi, de úgy is jellemezhetnénk, mint egy pixelt egy Retina kijelzőn.  A kép színeiről úgynevezett kvantumpontok (piros, zöld és kék színűek) gondoskodnak, amelyek egyedi fényt bocsátanak ki. A kvantumpontokat 25 ezer dpi-vel nyomtatták.

©

A kép természetesen nem látható szabad szemmel, csak speciális mikroszkóppal. A világrekord nem öncélú, a felhasznált nanoszerkezetekkel operáló 3D NanoDrip technológia tapasztalatai később az elektronikában, optikában és persze a kijelzők világában kamatoztathatók.

A nyomtatásban részt vevő Scrona egyébként a Kickstarteren gyűjti a pénzt a µPeek nevű mikroszkópra, amellyel megnézhetők az ilyen képek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova