szerző:
hvg.hu

Nem akárhol lehet tesztelni a HoloLens névre keresztelt holografikus szemüveget, amellyel a Microsoft egészen elképesztő szintre emelte a kiterjesztett valóság technológiáját.

A tudományos-fantasztikus filmekben láthattuk, de most tudományos ténnyé tettük – ezekkel a szavakkal mutatta be januárban új, holografikus szemüvegét a Microsoft. Le is esett tőle a techvilág álla, a HoloLens névre keresztelt holografikus szemüveg ugyanis összemossa a fizikai és a virtuális valóságot, így alakul ki a kiterjesztett valóság.

Most végre - egy helyen ugyan, de - élőben tesztelhetővé tették ezt az elképesztő technológiát. A redmondiak legnagyobb, New York-i üzletében lehet kipróbálni a csodaszemüveget, amelynek az ára 3000 dollár. Ezt egy átlagos felhasználó nem fizetné ki, de nem is nekik készült, ez a darab ugyanis a fejlesztőknek szánt változat. A például játékokra specializált, tömeges eladásra szánt példányra még várni kell, de ahogy ez a demó videó is bizonyítja: megéri.

A Gizmodo újságírója is kipróbálta az újdonságot, természetesen el volt ragadtatva. Nyilván nem totálisan élethűek a holografikus megoldások, vagyis a szemüvegen keresztül is látszik, hogy mi a valódi és mi a holografikus elem körülöttünk. Ettől még persze nagyon szórakoztató és könnyű használni. A szemüvegnek ugyanis a konkurensek által bemutatott eszközöktől eltérően sem számítógéppel, sem telefonnal nem kell összeköttetésben állnia. A HoloLens egy önmagában működő számítógép, processzorral, grafikai vezérlővel és egy dedikált holografikus géplélekkel.

Korábbi cikkünkben további példákat talál arra, hogy mi mindenre képes a Microsoft találmánya, ide kattintva pedig azt is láthatja, hogyan készülnek a szemüvegre szánt holografikus tartalmak.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport