szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába a különféle azonosítási módszerek, úgy tűnik, egyelőre még nem tudjuk teljesen megvédeni a telefonunkat.

Elég fotózni az okostelefon tulajdonosának az arcát, és máris megvan a PIN-kódja, sőt még az íriszes azonosítással védett telefonja is oldható. Ennek mikéntjét demonstrálta nemrégiben a Biometria 2015 konferencián Londonban egy ismert kutató, fehérkalapos hacker, Jan Krissler, alias Starbug.

Starbug és kollegái fotókat készítettek egy felhasználóról, aki épp a PIN-kódot ütötte be, majd a képeket ultranagy felbontású technikákkal analizálták, a szivárványhártyán ugyanis visszatükröződött a PIN kód.

©

Ugyanezzel a technikával fotózták Angela Merkel német kancellár szemét is egy sajtótájékoztatón, és mint mondták, a kép, megfelelő feldolgozás után, akár egy kontaktlencsére is nyomtatható, és máris a kezükben (pontosabban a szemükben) a hitelesítési eszköz.

Starbug, aki korábban, egy digitális SLR fényképezőgépet használva, már „ellopta” a német védelmi miniszter ujjlenyomatát, mindezzel a biometrikus (és egyéb) azonosítási eszközök gyengeségeire próbálja meg felhívni a figyelmet. Ezzel együtt úgy vélik, a jövő mégis csak a biometriáé. Végszóként és a kíváncsiak kedvéért: Starbug az Apple TouchID-ját használja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!