szerző:
MTI

A Twitter ezentúl keményebben fellép a gyűlöletkeltő és az erőszakkal való fenyegetést tartalmazó bejegyzések ellen – ígérik a mikroblogszolgáltató oldal szerdára virradó éjjel megjelent közleményében.

A Twitter szabályzata értelmében a jövőben minden esetben felfüggeszti vagy bezárja az olyan felhasználói fiókokat, amelyekben "gyűlöletteljes tartalmak" jelennek meg vagy "elsődleges céljuk másokat bántani". A felhasználókat arra is kérhetik, hogy telefonszámmal hitelesítsék magukat. Ezek az intézkedések korábban hatékony eszközöknek bizonyultak – jegyezte meg a szolgáltató.

A mikroblogszolgáltató ezentúl megtiltja az olyan kifejezetten "gyűlölködő megnyilvánulásokat", amelyek esetében valamely felhasználót származása, nemzetisége, szexuális irányultsága, vallási hovatartozása, kora, fogyatékossága vagy betegsége miatt ér támadás.

Az új szabályok átültetése a gyakorlatba azonban nem egyszerű. A Twittert évek óta bírálják amiatt, hogy nem lép fel elég gyorsan a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakkal történő fenyegetőzés ellen, s a szélsőségesek ezt kihasználva a közösségi oldalon és más hasonló felületen keresztül toboroznak híveket és buzdítanak erőszakra.

A Twitter mikroblogszolgáltató már az év elején keményebb fellépést helyezett kilátásba, és most az a kérdés, képes lesz-e érvényt szerezni új szabályzatának - jegyezte meg a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ egyik munkatársa.

Az utóbbi hónapokban a Facebook is bírálatok kereszttüzébe került, mindenekelőtt Németországban, amiatt, hogy túl lassan reagált a menekültek ellen uszító tartalmakra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!