Balogh Csaba
Balogh Csaba

Mostanában az okostelefon és a drón a sláger, de valamikor a videomagnónak is nagyon örültek. Jövő héten zajlik majd a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai bemutatója, ennek apropóján megnéztük, milyen újdonságokat is adott a világnak eddig a 49 éve futó CES.

A CES ma a világ legnagyobb elektronikai bemutatója, ahol kiállítók ezrei új termékek (tíz)ezreit mutatják meg néhány nap alatt a szakmának, az újságíróknak és rajtuk keresztül az egész világnak. Az idén 49 éves eseménysorozat első állomása még nagyon más volt: Las Vegas helyett New Yorkban tartották, az év eleje helyett a közepén, 1967. június 24-én. A mindössze 200 kiállító természetesen ekkor is a legújabb fejlesztéseit vitte porondra, de akkor még az új asztali és zsebrádiók, no meg a mai szemmel nézve kezdetleges tévék hozták lázba a látogatókat és a világot.

©

A második CES-en már előkerült egy olyan rádió is, ami olyan kicsi, hogy akár csuklón is viselhető – miközben ma már szinte egy negyed számítógép elfér ekkora helyen –, de sok cég vitte el legújabb lemezjátszóit is a seregszemlére.

©
Egy modern lakás moder kütyüi – a hetvenes évek elején
©

1970-ben óriási jelentőségű dolog történt: a CES-en debütált a világ első videokazettás készüléke, ami ma már legtöbbeknél vagy nincs, vagy csak a tévé mellett porosodik, de akkor igencsak jövőbemutató újításnak számított. Érdekesség, hogy az egy évre rá kereskedelmi forgalomba került Sony videomagnó akkor még valamivel nagyobb kazettákat “evett meg”, mint a ma (már alig) ismert VHS-ek, és egy akkori kazettára mindössze 60 percnyi anyag fér. A videolejátszók és a VHS kazetták sikere megkérdőjelezhetetlen: Egészen az 1990-es évek legvégéig dominálták az otthoni szórakozás területét.

©

Öt évvel az első videokazetta-lejátszó debütálása után egy nem kevésbé fontos premiernek adott otthont a CES: az Atari által gründolt Pong című játék 1975-től már nem csak a játéktermek sztárja volt, hanem otthonra is vásárolni lehetett a hasonló nevű konzolból. Az alábbi videón is látható, nem túl bonyolult játék indította el az iparágat, melyben ma már egy hollywoodi szuperprodukció költségvetése is elmegy egy-egy játékra, és persze a bevételek is hasonlóan alakulnak.

Az okosórák most tartanak ott, hogy néhány tízezer forintos áron már működőképes modellt lehet hazavinni, a hagyományos elektronikus-digitális karóráknál a hetvenes évek közepén jött el ez az idő: az 1976-os CES-en már több gyártó is megfizethető modellekkel rukkolt elő.

©

A jelenhez hasonlóan 33 éve is egy Star Wars-film tartotta lázban a rajongókat, csak akkor még A jedi visszatér bevétele csörgött hangosan a kasszákban. Egy másik hasonlóság, hogy akkor is érdeklődtek az emberek a kütyük iránt, az akkor már Las Vegasban tartott CES fogyasztói elektronikai szakkiállításra már akkor is ezrek látogattak ki – csak akkor még nem okostelefonokat vagy viselhető kütyüket kerestek. 1983-ban a kvarcórákat nézegették úgy az érdeklődők, mint ma az okostelefonokat, de hasonló volt az izgalom a legújabb papírszalagos számológépek láttán is.

©

Tíz évvel később büszkén mutogatták a kiállítók a legújabb színestévéket, addigra rengeteg embert hoztak lázba a cd-lejátszók, a telefon pedig a legtöbbek számára akkor ugyan csak házon belül volt még mobil, de már akkor is sokan imádták.

©
©

Talán még a fotóknál is többet mond el az iparág és a felhasználói igények akkori állásáról az a lista, amit a CES-t szervező Consumer Technology Association (CTA) szedett elő 21 évvel ezelőttről. Tudják, milyen kütyük szerepeltek akkor az emberek karácsonyi kívánságlistáján az Egyesült Államokban?

1. személyi számítógép
2. színestévé
3. videokamera
4. videomagnó
5. sztereó hangfalszett
6. számítógépbe való cd-meghajtó
7. mobiltelefon
8. nyomtató
9. videojáték (konzol)
10. vezeték nélküli (otthoni) telefon

Az 1997-es CES képein már látszik az akkor már/még érdekes óriási Nokia-felirat, és az is, hogy a Sharp büszkén hirdeti a világ legnagyobb színes tévéjeként a 40 hüvelykes (101 centis, ma az átlagosnál csak kicsit nagyobbnak számító) modelljét.

©
©

A kétezres évek elején a 2001-ben debütált Xbox volt a CES egyik sztárja; az autókba épített navigációs rendszerek kipróbálói pedig alig hitték el, hogy ez a dolog ilyen nagyszerűen is működhet.

©
©

Az utóbbi évek CES kiállításainak egyik érdekessége, hogy bár az Apple nincs jelen, mégis meghatározza a showt. Így volt ez már 2010-ben is, ahol a Delltől a Lenovóig több gyártó is megvillantotta táblagépének prototípusát, már akkor is mindenki az Apple táblagépéről suttogott, az akkor még nevében sem ismert, iSlate-ként emlegetett iPadről.

És hogy mi lesz idén? Új okostelefonok, tévék, háztartási gépek, e-autók, drónok, okosórák és sok más kütyü minden mennyiségben. Ha nem szeretne lemaradni a napokon belül startoló CES legérdekesebb újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban