Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mostanában az okostelefon és a drón a sláger, de valamikor a videomagnónak is nagyon örültek. Jövő héten zajlik majd a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai bemutatója, ennek apropóján megnéztük, milyen újdonságokat is adott a világnak eddig a 49 éve futó CES.

A CES ma a világ legnagyobb elektronikai bemutatója, ahol kiállítók ezrei új termékek (tíz)ezreit mutatják meg néhány nap alatt a szakmának, az újságíróknak és rajtuk keresztül az egész világnak. Az idén 49 éves eseménysorozat első állomása még nagyon más volt: Las Vegas helyett New Yorkban tartották, az év eleje helyett a közepén, 1967. június 24-én. A mindössze 200 kiállító természetesen ekkor is a legújabb fejlesztéseit vitte porondra, de akkor még az új asztali és zsebrádiók, no meg a mai szemmel nézve kezdetleges tévék hozták lázba a látogatókat és a világot.

©

A második CES-en már előkerült egy olyan rádió is, ami olyan kicsi, hogy akár csuklón is viselhető – miközben ma már szinte egy negyed számítógép elfér ekkora helyen –, de sok cég vitte el legújabb lemezjátszóit is a seregszemlére.

©
Egy modern lakás moder kütyüi – a hetvenes évek elején
©

1970-ben óriási jelentőségű dolog történt: a CES-en debütált a világ első videokazettás készüléke, ami ma már legtöbbeknél vagy nincs, vagy csak a tévé mellett porosodik, de akkor igencsak jövőbemutató újításnak számított. Érdekesség, hogy az egy évre rá kereskedelmi forgalomba került Sony videomagnó akkor még valamivel nagyobb kazettákat “evett meg”, mint a ma (már alig) ismert VHS-ek, és egy akkori kazettára mindössze 60 percnyi anyag fér. A videolejátszók és a VHS kazetták sikere megkérdőjelezhetetlen: Egészen az 1990-es évek legvégéig dominálták az otthoni szórakozás területét.

©

Öt évvel az első videokazetta-lejátszó debütálása után egy nem kevésbé fontos premiernek adott otthont a CES: az Atari által gründolt Pong című játék 1975-től már nem csak a játéktermek sztárja volt, hanem otthonra is vásárolni lehetett a hasonló nevű konzolból. Az alábbi videón is látható, nem túl bonyolult játék indította el az iparágat, melyben ma már egy hollywoodi szuperprodukció költségvetése is elmegy egy-egy játékra, és persze a bevételek is hasonlóan alakulnak.

Az okosórák most tartanak ott, hogy néhány tízezer forintos áron már működőképes modellt lehet hazavinni, a hagyományos elektronikus-digitális karóráknál a hetvenes évek közepén jött el ez az idő: az 1976-os CES-en már több gyártó is megfizethető modellekkel rukkolt elő.

©

A jelenhez hasonlóan 33 éve is egy Star Wars-film tartotta lázban a rajongókat, csak akkor még A jedi visszatér bevétele csörgött hangosan a kasszákban. Egy másik hasonlóság, hogy akkor is érdeklődtek az emberek a kütyük iránt, az akkor már Las Vegasban tartott CES fogyasztói elektronikai szakkiállításra már akkor is ezrek látogattak ki – csak akkor még nem okostelefonokat vagy viselhető kütyüket kerestek. 1983-ban a kvarcórákat nézegették úgy az érdeklődők, mint ma az okostelefonokat, de hasonló volt az izgalom a legújabb papírszalagos számológépek láttán is.

©

Tíz évvel később büszkén mutogatták a kiállítók a legújabb színestévéket, addigra rengeteg embert hoztak lázba a cd-lejátszók, a telefon pedig a legtöbbek számára akkor ugyan csak házon belül volt még mobil, de már akkor is sokan imádták.

©
©

Talán még a fotóknál is többet mond el az iparág és a felhasználói igények akkori állásáról az a lista, amit a CES-t szervező Consumer Technology Association (CTA) szedett elő 21 évvel ezelőttről. Tudják, milyen kütyük szerepeltek akkor az emberek karácsonyi kívánságlistáján az Egyesült Államokban?

1. személyi számítógép
2. színestévé
3. videokamera
4. videomagnó
5. sztereó hangfalszett
6. számítógépbe való cd-meghajtó
7. mobiltelefon
8. nyomtató
9. videojáték (konzol)
10. vezeték nélküli (otthoni) telefon

Az 1997-es CES képein már látszik az akkor már/még érdekes óriási Nokia-felirat, és az is, hogy a Sharp büszkén hirdeti a világ legnagyobb színes tévéjeként a 40 hüvelykes (101 centis, ma az átlagosnál csak kicsit nagyobbnak számító) modelljét.

©
©

A kétezres évek elején a 2001-ben debütált Xbox volt a CES egyik sztárja; az autókba épített navigációs rendszerek kipróbálói pedig alig hitték el, hogy ez a dolog ilyen nagyszerűen is működhet.

©
©

Az utóbbi évek CES kiállításainak egyik érdekessége, hogy bár az Apple nincs jelen, mégis meghatározza a showt. Így volt ez már 2010-ben is, ahol a Delltől a Lenovóig több gyártó is megvillantotta táblagépének prototípusát, már akkor is mindenki az Apple táblagépéről suttogott, az akkor még nevében sem ismert, iSlate-ként emlegetett iPadről.

És hogy mi lesz idén? Új okostelefonok, tévék, háztartási gépek, e-autók, drónok, okosórák és sok más kütyü minden mennyiségben. Ha nem szeretne lemaradni a napokon belül startoló CES legérdekesebb újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!