szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, amerikai kutatóknak sikerült olyan szinten megreformálniuk a hagyományos izzókat, hogy visszahozhatják a kereskedelmi forgalomból egyszer már kivont technológiát.

Miközben sokan elsősorban a hagyományos izzók fényét kedvelik (illetve: hosszú évtizedek alatt inkább ahhoz szoktak hozzá), van velük egy viszonylag nagy probléma. Ezek az izzók csupán a felhasznált energia 5 százalékát alakítják át fénnyé, a maradék 90-95 százalék hő formájában jelentkező veszteség. Éppen ezért pár éve EU-szerte be is tiltották a hagyományos izzók forgalmazását.

Most azonban amerikai kutatók előálltak valamivel: a hagyományos villanykörtében lévő izzószálat egy speciális kristálystruktúrával vonták be, ami a fényt átengedi, a korábban hő formájában jelentkező energiát viszont visszaforgatja, amiből így “újra fény lehet”.

©

A Telegraph beszámolója szerint miközben a most használt energiatakarékos LED izzók 14 százalék körüli hatásfoka valóban sokkal jobb a hagyományos égők 5 százalékánál, az MIT által kifejlesztett technológia fényében a mai energiatakarékos megoldások nevetségesnek tűnnek. Az új megoldástól ugyanis 40 százalékos hatékonyságot várnak a tudósok.

Ha érdeklik a régi-új villanykörtével kapcsolatos fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”