szerző:
hvg.hu

A kiszivárgott információk után nem sokkal hétfőn hivatalosan is bemutatták a Raspberry Pi számítógép idei kiadását, teljes nevén a Raspberry Pi 3 Model B-t.

Ahogy már előjeleztük, a Raspberry Pi 3-ban négymagos, 1,2 GHz-es, 64-bites ARM Cortex A-53 processzor található, ami tízszer nagyobb számítási kapacitást biztosít, mint amennyi a négy éve megjelent eredeti modellnek volt. Emellé most is 1 GB RAM jár, de ennek buszsebességét 450 MHz-ről 900-ra duplázták.

A lóerő mellé beépített wifi, sőt Bluetooth 4.1 támogatás is került a Pi 3-ba, de van négy USB port, egy HDMI kimenet, ethernet port, sőt még beépített memóriakártya-olvasó is.

©

Fontos, hogy a Raspberry számítógépek használatához természetesen billentyűzetre, háttértárra (microSD kártya), monitorra és egérre is szükség van – no és nem árt egy spéci számítógépház is, amiből szintén van nagyon olcsó. A gépre ARM processzorokat támogató operációs rendszer telepíthető rá.

A Raspberry Pi 3 Model B-re – az első modellhez hasonlóan – mindössze 35 dolláros (kb. 10 ezer forint) árcédula került. A szervezet emellett továbbra is árulja a többi verziót, például az 1500 forintos alapmodellt is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!