szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a HoloLens összemossa a fizikai és a virtuális valóságot, így alakítva ki a kiterjesztett valóságot, a működése láttán azonban szó szerint elakad az ember szava.

Hétfő óta rendelhetnek a fejlesztők a Microsoft nagy érdeklődésre számot tartó holografikus szemüvegéből. Az általuk fejlesztett alkalmazásokat és játékokat leghamarabb március 30-án kezdhetik el tesztelni az eszközön, a redmondi cég ugyanis ekkorra ígéri a kiszállítást – igaz, addig sem árulnak zsákbamacskát. A Microsoft maga hat játékot és alkalmazást fejlesztett az eszközhöz, amelyek működését videóban is megnézhetjük.

A HoloStudio volt az első olyan app, amit elkészített a cég. Ezt már a tavalyi bemutatón is láthatta a közönség, most pedig egy újabb videót készítettek hozzá. Az alkalmazás hang- és gesztusvezérléssel működtethető, a felhasználó pedig 3D-s objektumokat készíthet vele.

A Microsoft elkészítette a Skype HoloLensre fejlesztett változatát is. A felhasználók úgy beszélhetnek egymással, hogy láthatják egymás hologramjait is. Mindez számtalan lehetőséget teremtene, például egy orvos úgy tudna segíteni egy műtétnél, hogy ahhoz nem is kellene jelen lennie a műtőben.

Ugyancsak elérhető már a HoloTour nevű alkalmazás is, ami képes reprodukálni Rómában és a Machu Picchunál készült 360 fokos panorámafelvételeket.

A Microsoft három játékot is fejlesztett már a HoloLenshez, ezek a Fragments, a Young Conker, valamint a RoboRaid. A Fragments egy bűnügyi nyomozós játék, ami a felhasználó szobájában játszódik. A szemüveg letapogatja a helyet, majd úgy jeleníti meg a szereplőket és a tárgyakat, mintha azok tényleg ott lennének.

Az egyik leglátványosabb játék a RoboRaid, ami bizonyos szempontból új értelmet ad az FPS-típusú játékoknak.

A Microsoft által kínált harmadik játék a Young Cocker, ami szintén a felhasználót körülvevő teret alakítja játéktérré. A fejlesztők szerint szinte mindegy is, hogy egy zsúfolt, vagy egy teljesen üres szobában vagyunk, a játékmenet – pontosabban a győzelem eléréséhez szükséges stratégia – ugyanis a tér függvényében változik.

A redmondiak ígérete szerint a nyáron egy hetedik program is érkezik majd. Az Actiongrammal a felhasználó olyan speciális effektekkel megpakolt videót tud készíteni, amit HoloLens segítségével tud majd végignézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!