szerző:
hvg.hu

Egy halálos kimenetelű himlőjárványt szimulál egy nagyjából 5 perc alatt végigkattintgatható böngészős játék. Különlegessége, hogy mindenki a saját városában látogathat el jól ismert helyszínekre, miközben meg kell próbálnia minél lassabban fertőzni az embereket.

A való világból származó adatokkal operál a The Collapse (Az összeomlás) című böngészős szimulátor, miközben lejátssza velünk a globális vírus okozta világvégét. A játékban az úgynevezett “nulladik beteg” nem túl hálás szerepe jut ránk. Miután észleljük, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel, a közelben lévő (valós) kórházak listájából ki kell választanunk, hogy melyikbe megyünk. Ez máris egy fontos döntés, hiszen a szimulátor a különféle hivatalosan elérhető adatok alapján rögtön kiszámolja, hogy az adott város adott kórházába jutva nagyjából hány embertársunkat fertőzzük meg.

Szegedről indultunk a világot romba döntő vírussal
©

Nem lőnénk le a játék összes poénját, lényeg, hogy több körben is döntési helyzetbe kerülünk még előbb saját városunkban, aztán egy nemzetközi repüléssel is – miközben szemünk előtt pörög a számláló, és láthatjuk, hogy döntéseinkkel, mindennapi mozgásunk közben hogy indítjuk el a világot romba döntő lavinát: mennyi ember fertőződik és mennyi hal meg.

A játék közben a szimulátor valós adatokkal sokkol minket, feltűnik például az a WHO-adat, amely szerint 1000 emberenként nagyjából 30 kórházi ággyal rendelkezünk, ha tehát valóban kitör egy világjárvány, nagyjából esélytelenek vagyunk a kórházi kezelésre. A kutatók közben persze rajta vannak az oltóanyag elkészítésén, de a valóság alapján összerakott Collapse-ból az is kiderül, hogy ez igencsak lassú folyamat.

Egy hónap alatt 1,5 milliárd fertőzött, 668 millió halott. A világ mindennapi működése megállt, a nagy ellátórendszerek összeomlottak.
©

Az ide kattintva indítható szimulátor érdekessége, hogy a Ubisoft új, The Division című játékának népszerűsítéséhez készült: a kedden megjelenő játékban a poszt-apokaliptikus New Yorkban túlélni és újrakezdeni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!