szerző:
hvg.hu

Sokan nem is gondolnák, miért érzik azt, hogy alig neteztek, mégis hamar elfogy a havi adatforgalmi keretük. Megmutatjuk, mi okozhatja ezt, és azt az egyszerű beállítást, mellyel könnyen tenni lehet ellene.

Mindenki szeret ingyenesen hozzájutni dolgokhoz, ezért aztán a legtöbbek telefonján szinte csak ingyen letöltött alkalmazások találhatók. Az ingyenes alkalmazások készítői rendszerint az appokon belüli hirdetésekből jutnak bevételhez. Ugyan megtehetjük, hogy nem kattintunk a reklámokra, de ez egy szempontból mindegy: így is, úgy is betöltődnek a képernyőre, maximum csak gyorsan bezárjuk őket. És éppen ez a probléma, a Dél-Kaliforniai Egyetem tavalyi kutatása szerint ugyanis az appon belül betöltődő hirdetések összességében 79 százalékkal (!) növelik a mobilnetfogyasztást.

Egy gyors példával illusztrálva: ha valakinek havi 1 gigás mobilinetes csomagja van, és sokszor használ alkalmazásokat (pl. játszik a telefonján), az 600 megabájtot netezhet le “hasznosban”, és már el is fogyott a havi 1 gigás kerete.

©

Az appokon belüli reklámok eltüntetését általában 1-2 dollár/euró ellenében el lehet intézni, de akit egyébként nem zavarnak a hirdetések, csak a mobiletes keret gyors elfogyása miatt szeretné felszámolni őket, annak van egy tippünk. Az ingyenes játékok indítása előtt egyszerűen csak kapcsolja repülőgép/repülési/repülő üzemmódba a telefonját. Ez a legtöbb készüléken szó szerint 1-2 másodperc alatt megoldható, itt mutatjuk, hogy melyik mobilon hogy a leggyorsabb.

Természetesen ez csak akkor járható út, ha a játékmenet maga nem igényel netkapcsolatot – ha viszont így van, akkor mindenképpen érdemes alkalmazni a módszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre