szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatták az új, eddigi leghatásosabb kézmosási módszert. Ez a 6 lépés segít abban, hogy a baktériumok eltűnjenek, így a fertőző betegségeket el tudjuk kerülni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres és alapos kézmosás mennyire fontos, hiszen a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. Ezért a tudomány mindig keresi a lehető leghatásosabb kézmosási módszert. Most egy amerikai kutatás új módszerrel jelentkezett, a tapasztalatok szerint ez a 6 lépés a leghatásosabb.

©

Egy kórházban tesztelték a módszert, 42 orvost és 78 ápolót kértek arra, hogy így mossanak kezet, őket rendszeresen mikrobiológiai vizsgálat alá vetették. Kiderült, hogy ezzel a módszerrel még kevesebb baktérium maradt a kezükön, mint az amerikai egészségügyi előírásban található, 3 lépéses megoldással. Ezért már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ezt a 6 lépést ajánlja a szappanos kézmosáshoz:

1, A tenyereket először egymáshoz kell dörzsölni
2, A kézfejeket a másik kéz tenyeréhez kell dörzsölni
3, A kezeket összekulcsolva az ujjak oldalát is egymáshoz kell dörzsölni, ezzel együtt a tenyereket is újra
4, A kép 4-es fotóján látható módon kulcsolja egymásba a két kéz ujjait és így dörzsölje őket egymáshoz
5, Másik keze ujjaival külön dörzsölje meg a hüvelykujjait
6, Végül az ujjaival dörzsölje meg a tenyereit

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!