szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Columbia Egyetem kutatóinak újdonsága, egy hajlékony lapkamera olyan felvételeket tud készíteni, amelyeket idáig lehetetlennek tartottak.

A Columbia Egyetem Computer Vision laboratóriumának munkatársai olyan hajlítható lapkamerát fejlesztettek, amely a legkülönfélébb felületekre ráhelyezhető, így olyan szögekből képes felvételeket készíteni, amelyekre eddig nemigen volt mód.

A kutatók koncepcióvideója szerint például ráhelyezhető egy lámpaoszlopra, hogy onnan készítsen 360 fokos videókat, vagy akár egy autó köré ragasztható, hogy a vezető láthassa, mi történik a holttérben. De még hagyományos fényképezőgépként is elképzelhető, amelyet egyszerűen becsúsztatunk a pénztárcánkba.

©

Ha egy ilyen kamerát olcsón elő lehetne állítani, akkor olyan képeket lehetne készíteni a világról, amilyeneket eddig még nem, a fotózás új távlatai nyílhatnának meg. A különleges kamera – számolt be róla a Mashable – egyelőre prototípus fázisában van, a következő lépés felbontásának javítása.

A különleges kamera koncepcióvideóját alább láthatják:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!