szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különös fejlesztéssel foglalkozik az Intel, lecserélné a tradicionális 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozót.

Digitális alternatíván dolgozik az Intel: USB-C típusú csatlakozóra cserélné a jó öreg 3,5 mm-es audiocsatlakozót.

A mai okostelefonokat a legkülönfélébb célokra használják, sokféle eszközt kötnek hozzájuk, és ez kifinomult csatlakoztatási technológiákat igényel. Ugyanakkor a telefonok egyre vékonyabbá válnak, ezzel párhuzamosan egyszerűsödik belső felépítésük, és egyre nehezebb újabb és újabb portokat tenni rájuk. A legjobb megoldás az volna, ha lenne egy univerzális konnektor, amelyik mindenre jó lenne, beleértve a hangátvitelt, és az Intel (több más cég mellett) az USB-C típusú csatlakozóban találta meg ezt.

Egy fejlesztői fórumon mutatta be az USB-C típusú digitális audió csatlakozót, amelyik leváltani a 3,5 mm-es csatlakozót, a modern eszközök utolsó megmaradt analóg interfészét, amelynél speciális technikákra van szükség ahhoz, hogy elérjék a jó audiominőséget, és eltávolítsák az interferenciát.

©

Ha egy digitális csatlakozó váltaná fel ezt, leegyszerűsödhetne a többcsatornás eszközök csatlakoztatása, jobb lenne a hangminőség, s mivel a fejhallgató közvetlenül kommunikálna a mobileszközzel, okosabbá és könnyebbé válhatna. A fejhallgató-gyártók egyenesen a fejhallgatóba integrálhatnák a digitális-analóg átalakítót és az erősítőt, ezzel biztosítva az állandó minőséget az eszközök között.

Maga a koncepció amúgy nem egészen új, a Motorola kísérletezett azzal a 2000-es években, hogy mini-USB-csatlakozót használt mobiltelefonjain töltésre, adatátvitelre, sőt fejhallgató-csatlakozónak, azonban a felhasználók nem találtak hozzá megfelelő fejhallgatókat. Ha viszont az USB-C elfogadásra kerülne az audioeszközök gyártóinál, tényleg megvalósulhatna az univerzális konnektor.

Az Intel most véglegesíti az USB-C típusú digital audio technológiát, amelynek leírását az év második negyedévére ígéri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!