szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különös áru került a Microsoft bevásárlókosarába: DNS szálakért fizetett.

A szó szoros értelmében az életből lopta a tárolási ötletet a Microsoft, és tízmillió, (laboratóriumban előállított) DNS szálat vásárolt a San Franciscó-i Twist Bioscience nevű startuptól, hogy vizsgálhassa, miként használhatja a genetikai anyagot tárolásra.

A DNS-ben a TG és AC bázispárokat feleltetik meg az egyeseknek és a nulláknak, és ennek a genetikai kódolásnak számos előnye van a hagyományos tárolási megoldásokkal szemben. Az így őrzött adatok több ezer évig megmaradnak, a DNS nem olyan sérülékeny, mint egy CD vagy DVD, emellett rendkívül nagy az adatsűrűség: 1 grammnyi DNS-ben egymilliárd GB-nyi adat tárolható.

©

A Microsoft már tavaly ősszel egy izgalmas és ígéretes kísérletbe kezdett, 100 százalékos pontossággal sikerült adatokat kódolni DNS-be, és onnan ki is tudták olvasni az információt, bár azt már akkor nyilvánvalóvá tették, ezek egyelőre még csak kísérletek, és messze vagyunk még attól, hogy hétköznapi tárolóeszköz legyen a DNS-ből. Ettől függetlenül a szintetikus DNS-t előállító Twist Bioscience sajtóközleményében kifejtette, hogy e technológia tárolási költsége folyamatosan csökken.

Mindenesetre a jövőállóság miatt nem kell ebben az esetben aggódni, amíg DNS-alapú élet lesz a Földön, addig csak lesz olyan módszer, amellyel vissza lehet majd nyerni az így tárolt adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó

Merjünk kicsit álmodni: teszten a kompakt Mercedes EQA villanyautó