szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 2012-es LinkedIn-botrány éled újra mostanában, nincsenek biztonságban az üzleti hálózat felhasználói.

2012 egyik nagy tech-incidense során hat és fél millió LinkedIn-jelszó szivárgott ki egy orosz hacker „jóvoltából”. Azóta közel négy év telt el, sokan már el is feledkeztek a történtekről, azonban úgy tűnik, nem zárult le az ügy. Az orosz Peace (peace_of_mind) nevű hacker ugyanis ismét színre lépett, és nem 6,5 millió, hanem 167 millió hozzáférés adatait (amiből 117 millió a jelszó) árulja a sötét web RealDeal piacterén, valamivel több, mint 600 ezer forintnak megfelelő bitcointért.

©

A LinkedIn is azonnal reagált, közölve, hogy a most felkínált jelszavak és hozzáférések is a 2012-es adatfeltörésre vezethetők vissza és nem történt újabb incidens. A vállalat érvényteleníti a kompromittált jelszavakat, felveszik a kapcsolatot azok használóival, illetve figyelik és blokkolják a rosszindulatúnak tűnő aktivitásokat.

Annak ellenére, hogy a LinkedIn a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata, a felhasználók éppoly hanyagsággal kezelik a jelszavaikat, mint a legegyszerűbb oldalakon. A legnépszerűbb jelszavak (sorrendben): 123456, linkedin, password, 123456789, 12345678. Az ilyen egyszerű jelszavakat pedig, hiába a titkosítás, nagyon egyszerű feltörni is.

Ha ön fenn van a LinkedInen, és 2012 óta nem változtatott jelszót, itt az ideje, hogy megtegye, illetve érdemes megfogadni a LinkedIn ajánlását a kétlépcsős hitelesítés választásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!