Bajban lehet, ha fent van a LinkedInen

Egy 2012-es LinkedIn-botrány éled újra mostanában, nincsenek biztonságban az üzleti hálózat felhasználói.

  • hvg.hu hvg.hu
Bajban lehet, ha fent van a LinkedInen

2012 egyik nagy tech-incidense során hat és fél millió LinkedIn-jelszó szivárgott ki egy orosz hacker „jóvoltából”. Azóta közel négy év telt el, sokan már el is feledkeztek a történtekről, azonban úgy tűnik, nem zárult le az ügy. Az orosz Peace (peace_of_mind) nevű hacker ugyanis ismét színre lépett, és nem 6,5 millió, hanem 167 millió hozzáférés adatait (amiből 117 millió a jelszó) árulja a sötét web RealDeal piacterén, valamivel több, mint 600 ezer forintnak megfelelő bitcointért.

ArsTechnica

A LinkedIn is azonnal reagált, közölve, hogy a most felkínált jelszavak és hozzáférések is a 2012-es adatfeltörésre vezethetők vissza és nem történt újabb incidens. A vállalat érvényteleníti a kompromittált jelszavakat, felveszik a kapcsolatot azok használóival, illetve figyelik és blokkolják a rosszindulatúnak tűnő aktivitásokat.

Annak ellenére, hogy a LinkedIn a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata, a felhasználók éppoly hanyagsággal kezelik a jelszavaikat, mint a legegyszerűbb oldalakon. A legnépszerűbb jelszavak (sorrendben): 123456, linkedin, password, 123456789, 12345678. Az ilyen egyszerű jelszavakat pedig, hiába a titkosítás, nagyon egyszerű feltörni is.

Ha ön fenn van a LinkedInen, és 2012 óta nem változtatott jelszót, itt az ideje, hogy megtegye, illetve érdemes megfogadni a LinkedIn ajánlását a kétlépcsős hitelesítés választásáról.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.