szerző:
hvg.hu

Áttörést ért el az IBM a fázisváltós tárolómemóriák fejlesztésében, ez sosem látott sebességet adhat a telefonkészülékeknek.

Régóta kísérletezget a fázisváltós memóriával (PCM) az IBM, és bár az elmúlt bő másfél évtizedben több eszközben is használták már a technológiát – például optikai lemezeknél –, az ára és a tárolási kapacitása miatt nem volt túl népszerű. A cég azonban nemrég rájött, hogyan lehet 3 bitnyi adatot tárolni cellánként.

Az IBM felfedezése igazi áttörés, eddig ugyanis csupán egyetlen bitet volt képes tárolni egy cellában, mostantól azonban ennek háromszorosát. Haris Pozidis, a cég egyik szakembere szerint mindez azt jelenti, hogy a PCM olcsóbb lehet a jelenlegi DRAM-oknál, és a flash memóriáknál sem lesz sokkal drágább. Az új tárolási kapacitását kihasználva pedig már nemcsak az optikai lemezeknél éri majd meg használni.

Az IBM azt ígéri, az új technológiát és a flash memóriát együtt használva érezhetően gyorsabbak lesznek az okostelefonok. Az operációs rendszert például a PCM-en is lehet majd tárolni, aminek köszönhetően legfeljebb néhány másodpercig tart majd, hogy elinduljon a készülék. A technológia az alkalmazások esetében is jól teljesíthet, mert míg a flash memória 70 mikroszekundum alatt olvas ki egy adatot, addig a PCM-nek csupán 1 mikroszekundumra van szüksége.

Az IBM szerint a fázisváltós memóriát még fejleszteni kell, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható legyen, de az eredmény több mint ígéretes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!