szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók évek óta kísérleteznek a levegőből üzemanyagot készítő eljárással, most sikerült áttörést elérniük.

Bár a jövő közlekedésében egyértelműen a zéró emissziós autók jutnak majd főszerephez, valószínűleg továbbra is problémát jelent majd a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége. A kutatók ezért régóta kísérleteznek olyan baktériumokkal, amelyek a légszennyező anyagokból „gyártanak” üzemanyagot, most azonban úgy tűnik, sikerült megtalálni az ideális megoldást.

A Harvard egyetem kutatóinak beszámolója szerint a most megalkotott mesterséges levél – ami valójában egy üveg, amiből kábelek állnak ki – segít a szén-dioxidot kivonni a légkörből. A koncepció nem új: a kutatást vezető Daniel Nocera bő öt évvel ezelőtt a Massachusettsi Műszaki Egyetemen találkozott vele először, ám most úgy tűnik, sikerült érdemben továbbfejleszteni.

Az eszközt vízbe kell helyezni, ami a napfény segítségével hidrogénmolekulára és oxigénre bontja azt – vagyis elvégzi a fotoszintézis első lépését. A kutatók szerint mindezt tízszer hatékonyabban teszi, mint maga a természet. Egy mesterségesen létrehozott baktérium, valamint a folyamathoz adott kobaltfoszfát segítségével ezután a rendszer ki tudja vonni a szén-dioxidot a levegőből, majd egy biológiailag lebomló anyagot, PHB-t hoz belőle létre. Ez már alkalmas arra, hogy izobutanolt, vagyis üzemanyagot hozzon létre.

Hogy pontosan mikor lehet ebből a mindennapi életben is hasznos eszköz, azt egyelőre nem lehet tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!