szerző:
hvg.hu

Tim Berners-Lee megszüntetné a weboldalak blokkolhatóságát, és a felhasználók utáni kémkedésnek is véget vetne.

Tim Berners-Lee 27 évvel ezelőtt megalkotta az internetet, hogy a tudósok könnyebben találjanak meg bizonyos információkat. Mára azonban a tudás mellett a kommunikáció és a kereskedelem legerősebb platformjává lépett elő. Ez azonban nem egészen az, amit az élő legenda megálmodott.

Az internet feltalálójának elképzelése szerint nem szabad, hogy a net központilag irányított legyen, vagy hogy kémkedjenek a felhasználók után – ez derült ki azon a San Franciscó-i konferencián, melyen a New York Times beszámolója szerint a világ tech-vezérei arról beszélgettek, hogyan lehetne a világháló sokkal decentralizáltabb és jóval kevésbé cenzúrázott hely.

Tim Berners-Lee szerint jelenleg az emberek kontrolláltan láthatják a tartalmakat, ami egy sor más, nem kívánatos mellékhatással jár együtt. Ilyen a kémkedés, de ide sorolhatnánk az oldalak blokkolását és a tartalmak újraosztását is, ami végül a rossz weboldalakra tereli az embereket. A net atyja szerint mindez abszolút aláássa azt az alapelvet, hogy a net célja az emberi teremtés támogatása.

Az internet kitalálója aggályosnak tartja a sok hirdetés, valamint azt is, hogy a felhasználók inkább megalkusznak csak azért, hogy ingyen kapják a tartalmat, nem is sejtve, mi történik a színfalak mögött az adataikkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!