szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Berners-Lee megszüntetné a weboldalak blokkolhatóságát, és a felhasználók utáni kémkedésnek is véget vetne.

Tim Berners-Lee 27 évvel ezelőtt megalkotta az internetet, hogy a tudósok könnyebben találjanak meg bizonyos információkat. Mára azonban a tudás mellett a kommunikáció és a kereskedelem legerősebb platformjává lépett elő. Ez azonban nem egészen az, amit az élő legenda megálmodott.

Az internet feltalálójának elképzelése szerint nem szabad, hogy a net központilag irányított legyen, vagy hogy kémkedjenek a felhasználók után – ez derült ki azon a San Franciscó-i konferencián, melyen a New York Times beszámolója szerint a világ tech-vezérei arról beszélgettek, hogyan lehetne a világháló sokkal decentralizáltabb és jóval kevésbé cenzúrázott hely.

Tim Berners-Lee szerint jelenleg az emberek kontrolláltan láthatják a tartalmakat, ami egy sor más, nem kívánatos mellékhatással jár együtt. Ilyen a kémkedés, de ide sorolhatnánk az oldalak blokkolását és a tartalmak újraosztását is, ami végül a rossz weboldalakra tereli az embereket. A net atyja szerint mindez abszolút aláássa azt az alapelvet, hogy a net célja az emberi teremtés támogatása.

Az internet kitalálója aggályosnak tartja a sok hirdetés, valamint azt is, hogy a felhasználók inkább megalkusznak csak azért, hogy ingyen kapják a tartalmat, nem is sejtve, mi történik a színfalak mögött az adataikkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Közúti rakéta 4 ajtóval: 900 lóerős lett a Mercedes-AMG GT63 S

Közúti rakéta 4 ajtóval: 900 lóerős lett a Mercedes-AMG GT63 S