szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazi légi óriás születése felett bábáskodik a Microsoft társalapítója. A repüléstörténeti különlegesség 76 százaléka már el is készült.

Még 2011 decemberében jelentette a Microsoft társalapítója, Paul G. Allen, hogy amerikai magánvállalatok támogatásával megépítik a világ legnagyobb repülőgépét, a Stratolaunchot. Tavaly már lehetett olyan hangokat hallani, hogy az első tesztrepülésekre akár 2016-ban sor kerülhet, a legújabb információk szerint azonban erre még várni kell, jelenleg a repülő 76 százaléka van kész.

Elképesztő projektről van szó, a repülés/űrkutatás történetének kuriózuma lesz ez az ikertörzsű hordozó, amelynek fesztávja több lesz 117 méternél, közel 97 kilométernyi vezetékezés lesz benne, hat Boieng 747-ekhez használt hajtómű segíti a repülést, 28 kerék állhat szolgálatba landoláskor, a gép tömege pedig 225 ezer kilogramm lesz.

A repülőnek tehát a háromnegyede készült el idáig, és miután elkészült, rengeteg vizsgálaton, teszten kell még átesnie. A szakértők, sőt Paul Allen szerint is 2020 körül várható az első „igazi” útja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk