szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaméleon álcázási technikáját vették alapul a tudósok, akik elkészítették a színváltós robotot.

A kutatók évek óta próbálják lemásolni a kaméleonok bőrének viselkedését, hogy a katonák számára minél inkább elrejtő ruhát fejlesszenek ki, ám eddig nem sok sikerrel jártak. A kínai Wuhan Egyetem szakemberei azonban nemrég megoldották a feladatot: olyan paneleket fejlesztettek ki, amelyek képesek átvenni a környezet színét.

A kutatók a teszthez egy 3D-nyomtatással készült robotkaméleont hívtak segítségül. Az üveg és inidium-ón-oxid keverékével bevont paneleket a bábura erősítették, majd mikroszkopikus lyukakat fúrtak beléjük. A lyukakat arannyal töltötték fel, amit végül egy rétegnyi ezüst tartalmú géllel vontak be. Az így létrehozott szerkezet a különböző elektromos impulzusok hatására képes megváltoztatni a színét. Hogy épp milyenre kell, azt a robot érzékelői határozzák meg, majd a színnek megfelelően változtatják meg a paneleket érő elektromos mezőt.

Az így létrehozott eszköz egyelőre csak a három alapszínt, a pirosat, a zöldet és a kéket képes felismerni, ám később ezek keverékéből bármilyen színt ki lehet majd hozni. És ahogy az a katonai fejlesztésekkel lenni szokott, ennek a technológiánál is várható, hogy idővel megjelennek a hétköznapi alkalmazásai, mint például a környezet színéhez alkalmazkodó ruházat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

Óriásit zuhant a magyar építőipar teljesítménye

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is