szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elektromos cigaretta víz mellett sok olyan anyagot is tartalmaz, amik finoman szólva sem egészségesek.

Sokan úgy tekintenek az e-cigarettára, mint a hagyományos cigaretta egészségesebb változatára, hiszen füst helyet csak vízgőzt tüdőz le a használója. Pedig ez nem egészen van így, a kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített. A Wired korábbi cikke alapján nézzük, mi van benne.

Víz

A különböző ízű aromákhoz elengedhetetlen kellék a víz. Miután a patront összedugtuk a készülékkel, egy folyadékszállító híd, mint például a pamut eljuttatja a fűtőszálhoz a folyadékot, ami felmelegíti annyira, hogy azt be lehessen lélegezni.

Növényi glicerin

Ezzel a szerrel szinte mindenki találkozott már, csak legfeljebb kevesen tudnak róla. Ezt teszik a csökkentet glikémiás-indexű ételekbe mint édesítőszer, de alkalmazzák tartósítószerként, ízfokozóként, vagy épp térfogatnövelőként is, sőt, még a különböző hidratálókrémekben is megtalálható.

©

Propilén-glikol

Ez egy színtelen, szagtalan és íztelen alkohol, amit többek között arra is használnak, hogy a víz ne 0, hanem annál alacsonyabb hőmérsékleten érje el a fagyáspontját. Vagyis ha úgy tetszik, ez egyfajta fagyálló. Bár fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, ezt használják a különböző ködgépek folyadékjainál is, ami allergiás reakciókat: szemviszketést, légúti irritációt okozhat. Kísérő jelenség lehet még a fejfájás, szédülés és álmosság is.

Nikotin

Ez az összetevő minden dohányos számára ismerős. Sokan úgy gondolják, belélegezve nem ártalmas, de az e-cigarettában lévő mennyiségtől függetlenül komoly függőséget okozhat, ráadásul a gyerekeknek és a terhes nőknek finoman szólva sem ajánlott a fogyasztása. Folyadék formájában viszont még ennél is veszélyesebb, a bőrre, vagy a szájüregbe kerülve hányingert, rohamot és halált is okozhat.

Aromák

A gyártók általában valamilyen fantázia névvel illetik az ízesített patronokat, és üzleti titokra hivatkozva nem szívesen árulják el, valójában miből is állnak. Bár az aromákat úgy hirdetik, hogy azok élelmiszeripari minőségűek, az, hogy megesszük őket, vagy belélegezzük, nagyon nem mindegy. A Harvard egyetem kutatói az általuk tesztelt e-cigaretták 75 százalékában megtalálták azt a diacetil nevű anyagot, ami vajas ízt ad a belélegzett gőznek, ugyanakkor súlyos tüdőbetegséget okozhat. A jelenséget az orvosok csak popcorn-tüdőként emlegetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé