szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone-tulajdonosokat vették célba a hackerek, és a gyanútlan áldozatok jó szántukból osztottak meg velük kényes személyes adatokat.

Nem először történik, hogy az Apple nevében támadnak hackerek. Legutóbb a brit iPhone-tulajdonosokat érhette kellemetlen meglepetés, amennyiben tényleg elhitték, hogy az Apple-től kaptak egy SMS-t. Ebben ugyanis – részletezi Graham Cluley biztonsági szakértő – arról értesítették az áldozatokat, hogy hamarosan lejár az Apple ID-jük, s hogy ez nem történjék meg, meg kell adniuk bejelentkezési adataikat a mellékelt linkre kattintva. Ráadásul, hogy még meggyőzőbb legyen az egész, a kiszemeltek vezeték- és keresztneve is meg volt adva. Aki gyanútlanul rákattintott a linkre, az egy hivatalosnak tűnő Apple-oldalra jutott, itt kellett beírni a felhasználónevet és a jelszót.

©

Függetlenül azonban, hogy ide mit írtak, egy újabb ablak jelent meg, amely arról tájékoztatott, hogy az Apple-hozzáférést biztonsági okokból zárolták.

©

Ennek feloldásához viszont mát olyan személyes adatokat kellett megadni, mint a telefonszám, születési év, bankkártyaszám. Még biztonsági kérdést is meg kellett adni, ahol persze nem a kutya vagy az első tanítónő nevét kérték, hanem útlevélszámot, vezetői engedély számát, anyja nevét.

Az Apple ismét figyelmeztette a felhasználókat, hogy sosem kér ilyen módon személyes adatokat, így legyenek óvatosak az ilyen gyanús SMS-ekkel, meg persze engedélyezzék a kétlépcsős azonosítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!