szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az fps webügynökség a leglátogatottabb magyar weboldalakat vizsgálta meg oldalbetöltési sebesség, mobilos optimalizáltság és titkosított kapcsolat szempontjából.

A tavaly után idén másodjára elvégzett felmérésben elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen gyorsan töltődnek be a legnépszerűbb magyar szájtok. Ehhez a legnagyobb külsős webanalitikai adatbázis, az Alexa rangsorát vették alapul, innen kiválogatták a 304 leglátogatottabb magyar nyelvű oldalt.

A Google PageSpeed Insights nevű eszközével végzett mérésben az oldalak betöltési sebességét 1-től 100-ig pontozták, ahol az 1 a legrosszabb, a 100 pedig a lehető legjobb eredmény. A Google rendszerében az elfogadható minősítéshez legalább 85 pontot kell elérni.

Az fps tavalyi mérésében a vizsgált weboldalak mobilos felülete átlagos 57 pontot produkált, míg az asztali verziók 64,19 pontot értek el. A legfrissebb eredmények szerint a mobilos felületek 60,05 pontra teljesítettek, a desktopon pedig 65,19 pont lett az átlag – javulás tehát van, de a 85 ponttól még messze vagyunk.

Egy weboldal méretének nemzetközi átlaga nagyjából 2,3 megabájt – ekkora méretben 1993-ban egy teljes számítógépes játékot képesek voltak kiadni, nem is akármelyiket.

A legnagyobb hazai weboldalak telefonról történő látogatása során (átlagosan) 3,81 MB-nyi adatot tölt be a böngészőnk, a skála azonban igen széles: nem ritka a 10 MB feletti letöltés sem, de volt olyan weboldal, ami 43 MB-ot szedett le, mire sikerült betöltenie. Ez finoman szólva sem tesz jót a felhasználó mobilinternetes adatforgalmának. (Szerencsére van már olyan beállítás a mobilos Chrome-ban, amellyel sokat spórolhatunk.) A desktopos átlag egyébként még magasabb a mobiloknál, 4,89 MB.

Az fps webügynökség szerint a hazai legnépszerűbb oldalak 6-15 százaléka teljesíti a Google (és a felhasználók) elvárásait. A jövőben éppen ezért foglalkozni kell az oldalbetöltési sebességgel, illetve még mindig sok olyan oldal van, ami egyáltalán nem foglalkozik a mobil eszközök felhasználóival.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU