szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan dolgokkal zsarolhat egy új kártevő, amit sokan inkább titokban tartanának.

A Diskin Advanced Technologies (DAT) fedezte fel a Delilah nevű backdoor (hátsó ajtó) trójait, amelyik vállalati alkalmazottakat vesz célba, hogy zsarolással fontos adatokat tudjon meg a cégükről – adta hírül a Gartner. A kártevő felnőtt- vagy játékoldalakról kerül az áldozat számítógépére, ahok azonnal szorgos adatgyűjtésbe kezd. Emellett azért nem felejti el bekapcsolni a webkamerát, és a felhasználó tudta nélkül készíti róla a felvételeket

Amennyiben úgy gondolják, hogy piszkos titkokra bukkantak, a malware mögött álló bűnözők megzsarolják áldozatukat, hogy fontos értesüléseket szerezzenek tőle munkahelye üzleti titkairól, melyek érdekelhetik a konkurenciát. Ehhez titkosított csatornákat (VPN, Tor) használnak. A folyamat nem automatizálható teljesen, tevékeny emberi közreműködésre van hozzá szükség.

©

A Delilah messze nem tökéletes, így könnyű észrevenni, hogy baj van. A sok képernyőmentés miatt ugyanis néha 10 másodpercre lefagy a monitor, illetve hibaüzenet jelenik meg, ha az áldozat megpróbálja bekapcsolni a webkamerát. Ha ilyen jeleket tapasztal valaki azután, hogy felnőtt- vagy játékoldalakon szörfözgetett, az bizony rossz jel.

Viszont némi öröm az ürömben, hogy egyelőre nincs a feketepiacon a malware, állítólag zárt hackercsoportok használják célzott bennfentesek ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!