szerző:
hvg.hu

Megérkeztek a gyártókhoz az új Intel-processzorok, úgyhogy most már rajtuk a sor. Még az év vége előtt jöhetnek az új chippel hajtott készülékek.

Az Intel második negyedéves pénzügyi beszámolójával párhuzamosan erősítették meg a hírt: a cég már szállítja a 7. generációs Intel Core processzorait (Kaby lake a kódnevük) a gyártókhoz, ami azt jelenti, hogy még az idén piacra kerülhetnek az első, ilyen chippel dolgozó tabletek és komputerek.

A 64 bites Kaby Lake-ek (mert több változat is lesz belőlük) natívan támogatják az USB 3.1-et, a HDCP 2-2-t, a Thunderbolt 3-at. Ugyanazzal a 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek, mint az előző Skylake és Broadwell processzorok. Ez is egyik jele annak, amit már korábban is tudtunk, hogy az Intel szakít 2007 óta létező tick-tock stratégiájával, ami amúgy is csak kommunikáció szinten működött az utóbbi időben. Ez a stratégia egyébként azt jelentette, hogy a tick fázisban a gyártástechnológián, a tockban az architektúrán módosított picit, így minden új Intel-chip arra a technológiára épült, amelyet az előző generáció megalapozott.

©

De míg az előző Skylake volt a „tock”, a Kaby Lake nem lesz „tick”, mert ugyanazzal a gyártástechnológiával készül, mint az elődje. Az Intel ezúttal a Skylake-re építve inkább a nagyobb sebességre és az új funkciókra, semmint a méretcsökkentésre koncentrál, azaz a Kaby Lake egy „optimalizált” változat lesz.

Ha a gyártók hasonlóan integrálják az új processzort, mint az eddig történt, akkor az első, ilyen processzorral dolgozó készülékekre még az ünnepek előtt lehet számítani, a többi 2017 első hónapjaiban jelenhet meg. A 2017-ben debütáló Cannonlake viszont valószínűleg már 10 nm-es gyártástechnológiával készül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!