szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg 2017-től állítja csatasorba a V-280 Valor névre keresztelt gépet, ami nemcsak jobb, olcsóbb is lesz az elődjénél. Lényegesen olcsóbb.

A napokban mutatta be az amerikai Bell Helicopter azt a gépet, ami a jövőben nyugdíjazhatja az amerikai hadsereg legendás légi járművét, az UH–60 Black Hawkot. A Farnborough-i Nemzetközi Légibemutatón leleplezett V-280 Valor egy szárnyakkal, valamint dönthető rotorokkal ellátott gép, ami komoly előrelépés lesz a hadsereg számára.

A Wired beszámolója szerint míg a jelenleg szolgáló Black Hawk 570 km-es hatótávolsággal bír, addig a V-280 ennek közel háromszorosát, 1470 km-t képes egy tankolással megtenni. A végsebesség tekintetében is nagy a változás: 290 km/h-ra helyett 560 km/h-val képes repülni. Persze a Bell Helicopternek van már rutinja a hasonló gépek fejlesztésében, korábban ugyanez a cég készítette az 1989 és 2005 között szolgáló V-22 Osprey-t is, ami szintén egy repülőgép-helikopter ötvözet volt.

©

A legnagyobb különbség azonban a V-22-höz képest, hogy a V-280 már nem az egész motort, csak a rotorokat állítja függőleges vagy vízszintes helyzetbe. Az előd 15 tonnájából sikerült úgy lefaragni, hogy a rotorok mérete nem csökkent, ennek köszönhetően az elődnél jóval könnyebben tud felemelkedni. Nem mellesleg kevésbé fogja felkavarni a port, ami gátolná a pilóta látóterét. A kialakításnak köszönhetően már oldalsó fegyverzettel is fel tudják szerelni a gépet, itt már ugyanis nem fenyeget az a veszély, hogy eltalálják a teljesen elfordított turbinákat.

©
©
©

A kialakításának köszönhetően a katonák nem a gép hátuljában, hanem az oldalán szállhatnak be, ami tovább gyorsíthatja a felszállást. A V-22-eshez képest hátrány, hogy csupán 14 katonát, vagy 4,5 tonna felszerelést tud magával vinni, ám a V-280-as jóval olcsóbb, mint elődje: 70 helyett mindössze 20 millió dollárba, vagyis 5,6 milliárd forintba kerül darabja. Az első gép 2017-ben emelkedhet a levegőbe, az utolsót pedig 2030-ban szállíthatják majd le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!