szerző:
hvg.hu

Kétszer is ünneplik az internetre került legelső weboldal születésnapját.

Negyedszázados születésnapot ünnepeltek tegnap az interneten: 1991. augusztus 6-án vált publikussá, azaz bárki számára elérhetővé a legelső weboldal (feltéve persze, hogy volt internet-hozzáférése). Korábban is volt már egy szülinap, ugyanis valójában 1990 decemberében publikálta először az oldalt (egy globális hipertext rendszer prezentációjaként) a CERN-nek a fejlesztő, a brit számítógép-tudós, Tim Berners-Lee. Az ő nevéhez fűződik egyébként néhány igen fontos technológia kidolgozása is, amelyek olyan, ma már mindennaposnak számító rövidítések mögött állnak, mint a HTML, a HTTP vagy az URL.

A legelső weboldalnak mai szemmel nézve igencsak minimalista dizájnja volt, fehér háttér előtt fekete szöveg kék színű linkekkel. Egy hasznos útmutató volt, amelyben Berners-Lee lefektette az internet alapjait, leírta, hogyan lehet információkat keresni, weboldalakat készíteni.

©

Az oldal mai napig elérhető eredeti címén, azonban itt további érdekességeket is találunk az internettel, illetve a CERN-nel kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!