szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszer is ünneplik az internetre került legelső weboldal születésnapját.

Negyedszázados születésnapot ünnepeltek tegnap az interneten: 1991. augusztus 6-án vált publikussá, azaz bárki számára elérhetővé a legelső weboldal (feltéve persze, hogy volt internet-hozzáférése). Korábban is volt már egy szülinap, ugyanis valójában 1990 decemberében publikálta először az oldalt (egy globális hipertext rendszer prezentációjaként) a CERN-nek a fejlesztő, a brit számítógép-tudós, Tim Berners-Lee. Az ő nevéhez fűződik egyébként néhány igen fontos technológia kidolgozása is, amelyek olyan, ma már mindennaposnak számító rövidítések mögött állnak, mint a HTML, a HTTP vagy az URL.

A legelső weboldalnak mai szemmel nézve igencsak minimalista dizájnja volt, fehér háttér előtt fekete szöveg kék színű linkekkel. Egy hasznos útmutató volt, amelyben Berners-Lee lefektette az internet alapjait, leírta, hogyan lehet információkat keresni, weboldalakat készíteni.

©

Az oldal mai napig elérhető eredeti címén, azonban itt további érdekességeket is találunk az internettel, illetve a CERN-nel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!