szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden eddiginél nagyobb kapacitású, elsősorban üzleti felhasználóknak szánt SSD-t mutatott be a Seagate.

A Seagate a Flash Memory Summit 2016 konferencián jelentette be 60 TB-os SAS (Serial Attached SCSI) SSD-jét, amely – a maga nemében – a legnagyobb kapacitású jelenleg a világon, és négyszer annyi tárhelyet kínál, mint a Samsung jelenlegi éllovasa, a PM1633a. A Seagate-újdonság soros olvasási/írási sebessége 1,5, illetve 1 GB/s.

A 60 TB-os SSD-n körülbelül 400 millió fotó vagy 12 ezer film fér el, mielőtt azonban örülni kezdene, le kell, hogy hűtsük, a Seagate ugyanis adatközpontok számára készítette el a megoldását, ahol fontos a hosszú távú és megbízható tárolás.

©

A 3,5” formátumú 60 TB-os SSD a jövő évben kerül majd kereskedelmi forgalomba, most egyfajta technológiai demonstrációról volt szó. A Seagate mélyebb technikai részleteket sem osztott meg, csupán annyit, hogy flexibilis architektúráról van szó, amellyel akár majd 100 TB-os kapacitás is elérhető lesz. Természetesen a 60 TB-os SSD áráról sincsenek még információk, de azért ne legyenek illúzióink, hiszen a Samsung 15 TB-os SSD-je (amelyet ebben a hónapban mutatott be) is 10 ezer dollárba, azaz több mint kétmillió forintba kerül.

Középtávon ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy az SSD-k ára viszonylag határozott mértékben csökken. Sőt, ahogy korábbi cikkünkben megmutattuk a tárhelyek 1GB-ra eső ára folyamatosan zuhan a semmibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész