szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM mesterséges intelligenciája alig 10 percnyi kutatás után a leukémia egy ritka fajtáját állapította meg egy páciensnél. Az orvosok korábban téves diagnózist állítottak fel.

Az talán nem is kérdés, hogy a következő év(tized)ekben a gyakorlati életben is egyre több területen találkozhatunk majd mesterséges intelligenciával. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy ez jó lesz-e nekünk, vagy tartanunk kell-e a fejlődéstől: a világ legismertebb tudósa, Stephen Hawking nemrég egy ijesztő jóslattal állt elő, és Mark Zuckerberg szavai sem voltak túl megnyugtatóak. Az IBM azonban megmutatta, milyen lehet a mesterséges intelligenciával közös pozitív jövőkép.

A Tokiói Egyetem orvosai nemrég arról számoltak be, hogy az IBM Watson névre keresztelt mesterséges intelligenciájának köszönhetően képesek voltak megmenteni egy 60 éves nő életét. A gép a rendelkezésre álló adatok 10 percnyi elemzése után megállapította: a nő a leukémia egy ritka fajtájában szenved. Mindezt úgy, hogy az orvosai hónapokkal korábban egy másik, téves diagnózist állítottak fel állapotáról, és annak megfelelő kezelés várt rá. Watson a beteg genetikai változásait a rákkutatás eredményeit összefoglaló 20 milliós adatbázissal hasonlította össze, így találta meg a problémát, majd a helyes kezelési módot. Ekkora adatmennyiség átnézésére egy (vagy több) ember természetesen képtelen lenne.

Az Engadget beszámolója szerint az IBM mesterséges intelligenciája egy másik esetben szintén kiszúrta, hogy a páciens egy ritka leukémiás megbetegedésben szenved. Persze mindez nem azt jelenti, hogy mostanában ugrásszerűen megnő majd a technológia jelenléte a kórházakban, ám remek példa arra, milyen lehet majd a nem is annyira távoli jövő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!