szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TrendForce legújabb jelentése szerint gond van a notebookok értékesítésével, és a további kilátások sem túl rózsásak.

Összességében 4 százalékkal csökkent a notebook-értékesítés 2016 első felében az egy évvel korábbi időszakhoz képest – derül ki a TrendForce legújabb jelentéséből, és az iskolakezdés, illetve az ünnepi szezon dacára sem számíthatunk túl nagy javulásra. A megrendelések váratni fognak magukra a jelenlegi magas készletek miatt.

Bár a notebook-eladások csúcsa, az említett okok miatt, az év második felére esik, a TrendForce elemzője szerint gondok lesznek, mivel a notebookok szállítóinak idén számos kulcskomponens hiányával és árának emelkedésével kell majd szembesülniük. Az emelkedő árak pedig korlátozzák az értékesítési lendületet, az éves notebook-szállítások csökkenéséhez vezethetnek.

©

Ezzel együtt voltak cégek, akik növelni tudták piaci részesedésüket 2016 első félévében. A Lenovo 21,8 százalékos részesedése 4,1 százalékos javulást jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, a HP 1,6 százalékot javított (21,3 %-os részesedés), a Dell 11,1 százalékkal szépített (15,3%), az ASUS pedig 1,5 százalékkal (10,9%). Az Apple 7,9 százalékos részesedéssel áll az ötödik helyen, ez 23,4 százalékos romlás az előző évihez képest, azonban a MacBook értékesítés várhatóan emelkedni fog a második félévben. A Dell jó eredményének elérését az új Chromebook indítása segítette, ez majdnem megduplázta a Chromebook-szállításokat.

Visszaesett a tavalyi évhez képest az Acer (22,2 százalékkal), a Samsung (16,1 százalékkal) és igen jelentősen a Toshiba (62,6 százalékkal).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!