szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első készülékekre már elérhetővé vált az Android operációs rendszer új verziója, ami több érdekes újítást is hoz.

Az új operációs rendszer több mint 250 újdonságot tartalmaz, aminek jó része a felhasználói élményt teszi picit jobbá, gyorsabbá és kényelmesebbé. Több ponton hozzányúltak például az üzemidőt befolyásoló folyamatokhoz, így valamivel hosszabb ideig bírhatja ugyanaz a telefon az új rendszerrel, mint bírta a jelenleg rajta lévővel. Ez köszönhető többek között annak is, hogy az Android 7.0 Nougat alacsony fogyasztású módba váltja a telefont, amint érzékeli, hogy az lezárt állapotban a zsebünkben van, és így megyünk valahova.

©

A Wired is említi, hogy ennél szemre látványosabb újítás a többablakos mód, melynek köszönhetően két alkalmazást is futtathatunk egymás mellett, vagy akár egymás felett/alatt is.

next-old-short.gif

Az új Androidban már hasonló módon válthatunk az ablakok között, mint ahogy azt a számítógépen tesszük. Az Alt+Tab helyett azonban a telefon alján lévő négyzetet kell majd megnyomnunk, majd kiválasztani a háttérben futó ablakok közül a megfelelőt.

next-old-short.gif

A jövőben a szöveges üzenetekre azonnal válaszolhatunk, mihelyst felbukkan az érkezéséről szóló értesítés a képernyőn. (Sok gyártó már megoldotta ezt, de az alap Androidban nem volt benne.) Emellett archiválni és elutasítani is tudjuk, pont úgy, ahogy a naptári eseményeket.

©

Sokak számára kényelmes újítás lesz az a módszer, ahogyan az Android 7.0 a legutóbb használt alkalmazásokat kezeli. A képernyőn eddig az összes olyan app szerepelt, amihez a felhasználó hozzányúlt, mostantól azonban legfeljebb csak hét lesz nyitva. Ennek oka, hogy a kutatások szerint a felhasználók 99 százaléka ennél távolabb nem keres vissza az appok között.

next-old-short.gif

A mobilnetet használók számára kifejezetten jó hír, hogy az Android N-ben már alapértelmezetten belekerült az adatforgalmat optimalizáló (értsd: csökkentő) Data Saver funkció.

©

A Google hagyományosan a Nexus készülékek számára teszi elsőként elérhetővé a szoftvert, így most is a Nexus 6P, 5X, és a Nexus 6 telefonokra, valamint a Nexus 9 és a Pixel C táblagépek tulajdonosai örülhetnek először – ők néhány napon belül biztosan megkapják az Android 7.0 Nougatot. Hogy a többi telefonra mikor lesz letölthető, az a gyártóktól függ, sajnos jellemzően sok hónapot kell várni a készüléktulajdonosoknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

Rózsaszín kesztyűvel kínáltak álmegoldást a nők menstruációs gondjaira – nem tették zsebre, amit kaptak érte

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját