szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az akkumulátorok Szent Gráljaként emlegeti egy amerikai startup azt az akkumulátortípust, amely már jövőre elterjedhet a mobileszközökben, és dupla akkora üzemidővel kecsegtet, mint a mai akkuk.

Legelőször a drónok kapnák meg, majd a mobileszközök, sőt később az elektromos autók is azt az új típusú akkumulátort, amely sokkal kedvezőbb lehet a maiaknál – számolt be a MIT News. A fejlesztés a SolidEnergy nevű, 2012-ben alakult startuphoz köthető. Olyan akkumulátorokról van szó, amelyek kétszer annyi ideig bírhatják majd szuflával, mint jelenlegi társaik.

A megduplázott kapacitás titka az a vékony lítium-fém fólia, amellyel lecserélték a vastagabb grafit anódot. Ez a fólia nemcsak vékonyabb, de sokkal több ion fér rá (több iont képes megkötni), így lehet nagyobb az energiasűrűsége. A lítium-fém megoldás nem először kerül elő az akkumulátor-technikában, csakhogy a korábbiak hajlamosak voltak reakcióba lépni az akkumulátor elektrolitjával, és olyan vegyületek keletkeztek, , amelyek csökkentették az akkumulátor életciklusát és akkor a robbanásveszélyről még nem is szóltunk. A SolidEnergy vegyileg módosított fémfóliájánál nincsenek ilyen problémák, sőt melegedéssel sem kell számolni.

©

A megkétszerezett energiasűrűség azt jelenti, hogy fele akkora méretben lehet ugyanolyan kapacitású akkukat készíteni, vagy az ugyanolyan méretű akkuk kétszer annyi ideig bírják. A különleges akkumulátor első működő prototípusát egyébként már 2015 októberében bemutatták. Egy újratölthető lítium-fém akkuról volt szó, amely fele akkora méretben produkált 2 amperórát (2000 mAh), szemben az iPhone 6 akkujának 1,8 amperórájával (1800 mAh).

©

További előny, hogy az akkumulátorok előállításához ugyanazokat a berendezéseket használhatják, mint a korábbi lítium-ionos akkukhoz. A fejlesztők szerint az első tömeggyártású akkumulátorok már novemberben megjelenhetnek, és először a drónok, illetve az okosórák  kaphatnák meg őket. Ami az okostelefonokat és a további mobileszközöket illeti, a SolidEnergy szerint 2017 első felében számíthatnának rá.

Azt egyelőre nem árulták el, mely készülékgyártókkal folytat tárgyalásokat a cég. Ha értesülni szeretne róla, amikor kiderül, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Rátok vár a Fudan egyetem!

Marabu Féknyúz: Rátok vár a Fudan egyetem!

Majka: Szijjártó Péternél jártam, erre a nyakamba szakadt egy gyűlöletcunami

Majka: Szijjártó Péternél jártam, erre a nyakamba szakadt egy gyűlöletcunami

Transparency: Nem alkalmas a korrupció érdemi csökkentésére a kormány Helyreállítási Terve

Transparency: Nem alkalmas a korrupció érdemi csökkentésére a kormány Helyreállítási Terve