szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig nemigen volt lehetőség rá, hogy néhány lépésnél többet tegyünk meg a virtuális térben, de már van olyan megoldás amellyel egy kis helyen is úgy érezhetjük, hogy egy óriási területen sétálunk.

Bár a virtuálisvalóság-élmény egyre valósághűbb érzést kelt az emberben, egy valami továbbra is hiányzik belőle: hogy szabadon mozoghassunk a VR-térben. Bár egy brit férfi nemrég saját alkalmazást fejlesztett, hogy a szobabiciklijén ülve áttekerjen egész Nagy-Britannián, a séta egy idő után fizikai korlátokba ütközne, hiszen csak addig tudunk elmenni, amíg a szoba fala engedi. A Tokiói Egyetem kutatói és a játékfejlesztő Unity Technologies azonban olyan eszközt fejlesztett, amivel jóformán a végtelenségig sétálgathatunk.

A The Verge beszámolója szerint a szakemberek az elmúlt években a The Void névre keresztelt hipervalóság-projekten dolgoztak, aminek az eredménye az alábbi videóban is látható “két félkör” lett. A VR-szemüveget viselő játékosnak a fal mentén sétálva olyan érzése támad, mintha a játékban folyamatosan egyenesen menne, holott a fal a valóságban görbül. Miközben pedig a játékos a virtuális térben megérinti a falat, a valóságban is érezni fogja a tapintást.

Persze a projekt még nagyon messze van attól, hogy a VR-ben játszhassunk egy Doomhoz hasonló játékot, de az alap ezzel már megvan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány