szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra talán még az Apple sem gondolt, hogy tabletje kiválthatja a nyugtatókat.

A héten, az aneszteziológusok hongkongi  világkonferenciáján számolnak be francia kutatók legújabb eredményeikről, amelyek értelmében akár nyugtatószerként is működhet az iPad. Amennyiben ambuláns műtét előtt áll egy gyerek, és megengedik neki, hogy az érzéstelenítés előtt iPadezhessen, annak olyan hatása van, mintha hagyományos nyugtatószert kapott volna.

Kísérleteik során 4-10 éves kor közötti, műtét előtt álló gyerekeket osztottak véletlenszerűen két csoportba. Az egyik csoport a rendszeresen használt midazolám nevű nyugtatót kapta, míg a másik csoport tagjai iPadet vehettek a kezükbe, amelyen a koruknak megfelelő játékalkalmazás futott. A gyerekek szorongási szintjét független pszichológusok figyelték.

Ugyan a nyugtató és az iPad egyaránt csillapította a szorongást, azonban mind a szülők, mind az ápolók úgy találták, az érzéstelenítés végül jobb volt azokban az esetekben, amikor gyógyszer helyett az Apple tabletjét használták. Ebben a kísérletben ugyan iPadet választottak, de valószínűleg másik gyártó táblagépével is hasonló eredményre jutottak volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!