szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő generációs Boeing 777X-ek szárnyának készítéséhez egy olyan különleges eszközt használnak majd, amely egy Guinness-rekordot is elkönyvelhetett.

A héten hivatalosan is elismertek egy új Guinness-rekordot: a Boeing és az Oak Ridge National Laboratory elkészítették a világ legnagyobb szilárd, egydarabos 3D nyomtatott objektumát. Egy olyan megmunkáló eszközről van szó, amelyet a repülőgép-gyártásban használnának, kiemelten a Boeing 777X szárnyaihoz. Ezeket a gépeket egyébként majd 2020-ban akarják forgalomba állítani.

Guinness-rekord lett
©

A mintegy 750 kilogrammos eszköz méretei is tekintélyesek: 5,3 méter hosszú, 1,68 méter széles és 40 centi a magassága. Hőre lágyuló műanyagból nyomtatták, és mindössze 30 óra alatt készült el, ami azért is figyelemre méltó, mert a jelenlegi hasonló célú fémeszközök előállításához általában három hónap kell a hagyományos technikákkal. A műanyagból printelt eszköz emellett még olcsóbb és könnyebb is az elődeinél, viszont legalább annyira tartós.

A Boeing-szárnyhoz használható eszköz egyébként nem az első különlegessege az Oak Ridge-nek. 2015-ben már nyomtattak sportkocsit, sőt házat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

Úgy tűnik, kudarccal ér véget a londoni Brexit-tárgyalás

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát