szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki tudna jobb előzetest készíteni egy mesterséges emberről szóló (horror)filmhez, mint a mesterséges intelligencia?

Ma mutatják be az Egyesült Államokban a Morgan című horrorfilmet, amelyet Luke Scott (Ridley Scott fia) rendezett és amelyik egy mesterséges emberről szól. Ha érdekli a film előzetese, megnézheti cikkünk alatt, de mielőtt ezt megtenné, eláruljuk, ez az előzetes igazi különlegesség, ugyanis – először a világon – mesterséges intelligencia készítette.

A 20th Century Fox együttműködést kötött az IBM Researchcsel, hogy próbáljon meg a mesterséges intelligencia egy olyan izgalmas előzetest készíteni, amelyik a székhez szegezi a nézőt, aki utána majd mindenképpen el akar menni a moziba. Az IBM kutatói előtt – ahogy arról a blogjukban is beszámoltak – embert próbáló feladat állt, nemcsak azt kellett megtanítaniuk a gépnek, hogy mi az ijesztő, hanem azt is, hogy ezután egy olyan előzetest hozzon létre, amelyik ijesztő és izgalmas a nézők számára.

©

A tanítási folyamat során száz horrorfilm-előzetest elemeztettek a Watsonnal, vizuális szempontból, a hanghatások és az egyes jelenetek kompozíciója szerint. Ezután megnézették vele a Morgan című játékfilmet. A mesterséges intelligencia azonosította a tíz, általa legizgalmasabbnak tartott pillanatot. A Watson persze nem tud filmet vágni és szerkeszteni, úgyhogy ezt házon belül végezték el. Ami érdekes: az előzeteskészítés átlagosan 10-30 napos időtartamát mindössze 24 órára csökkentették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

Érettségi szóbeli nélkül: már megvolt a rendszer tesztje

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire