szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar KÜRT szakemberei szerint a törött chipről történő adatmentés olyan különleges technológiai megoldásnak számít, mint az orvostudományban az első szívátültetés volt.

Bár előfordul, hogy már képtelenség adatot menteni egy fizikailag erősen sérült eszközökről – vagy az adatok felülírását követően –, de természetes, hogy az adatmentéssel foglalkozó cégek folyamatosan dolgoznak olyan technológiai fejlesztéseken, amelyek segítségével egy korábban reménytelennek tűnő helyzet is megoldható.

A magyar KÜRT most arról számolt be, hogy egy hordozható merevlemezen olyat sikerült végrehajtaniuk, amit másnak még soha. Az eszköz vizsgálata – a diagnózis felállítása – során kiderült, hogy sérült a fejszerelvény, összekarcolódott a lemez és a firmware chip bal sarka eltört. Ezt látva a vizsgálatot végző adatmentő mérnökök úgy döntöttek, hogy olyan technológiai módszerrel próbálkoznak, amit eddig a világon mások nem alkalmaztak.

©

A KÜRT a német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva, a munkához röntgen- és ultrahang mikroszkópos, valamint lézeres technológiát alkalmazva oldotta meg az esetet. A mikroszkóp alatt ugyan jól látszott a törött firmware chip, de szerették volna látni azt is, hogy a belseje milyen módon sérült.

©

Mivel a bontása nem oldható meg további roncsolás nélkül, így „megröntgenezték”. A feltételezés beigazolódott: a felvételeken jól láthatók a chip belsejében megsérült belső összeköttetések. Lézer segítségével eltávolították a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültették a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állították helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer átmérőjűek, ami egy emberi haj átmérőjének a 30 százaléka.

©

Az módszer sikeresnek bizonyult, a firmwareadatok újra kiolvashatóvá váltak az új elektronikán és a munkát lehetett folytatni a már hatékonyan kifejlesztett adatmentő technológiával. A szakemberek a folyamat végére sikeresen helyreállítottak minden elveszettnek hitt adatot.

A magyar vállalat közlése szerint ilyen típusú adatmentési „szívtranszplantáció” eddig még egyetlen adatmenő cégnek sem sikerült, ez azért is nagy jelentőségű áttörés, mert az ilyen chipek a hétköznapi használati eszközeink részei, megtalálhatók pl. hordozható USB házas merevlemezekben, SSD-kben, mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépek átmeneti tárolóiban és azok vezérlésében, gépjárművek vezérlőrendszerének memóriáiban, repülőgépek adatrögzítő feketedobozaiban is. Ennek a módszernek a segítségével a törött memóriakártyák (pl. micro SD kártya), és az SSD-k is menthetővé válhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!