szerző:
hvg.hu

Csalnak, hazudnak és a YouTube-ról lopnak – ezt állította korábban a Facebookról egy tartalomgyáros, állítását több érvvel is alá tudta támasztani. A közösségi oldal most hivatalosan is elismerte, két éven át "túlbecsülték" a videók nézettségét.

Amikor Mark Zuckerberg tavaly nyáron bejelentette, hogy már napi 8 milliárd videómegtekintést ejtenek meg a felhasználók a Facebookon – így a YouTube helyett már a facebookos videók pörögnek legjobban –, a YouTube-on népszerű Hank Green felvetette: ez ebben a formában nem igaz, és ami igaz belőle, az is csak trükközéssel jön össze.

Csalnak?

Green blogjában azt írta, a legkisebb baj az, hogy a Facebook csal. De azért ez is fontos: ha valaki megoszt egy youtube-os videót a Facebookon, azt csak az ismerősei/követői kis része látja. De ha nem csak megosztja a videót, hanem feltölti a rendszerbe és facebookos videóként teszi ki, akkor az a videó "hirtelen mindenki üzenőfalán megjelenik mindenhol". A Facebook tehát nem csak a felhasználói érdeklődés alapján válogatja az elénk kerülő tartalmakat, hanem a különböző forrásból származó ugyanolyan típusú tartalmak (videók) között részrehajlóan válogat.

Hazudnak?

Ennél sokkal fontosabb az a Facebook által egyébként publikusan is közölt, de nem mindenki által ismert tény, hogy mi is számít egy videómegtekintésnek. Nos, ezt a facebookos videók esetén 3 másodperc után számolja a közösségi oldal analitikája, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinél automatikusan elindulnak a facebookos videók – ez alapbeállításként sokáig mindenkinél így volt, de manuálisan ki lehet kapcsolni –, annál minden egyes esetben számolnak egy megtekintést, amikor a videó 3 másodpercen át látszott az üzenőfalán. Ez pedig könnyen összejöhet úgy, ha valaki egyszerűen csak nem kapkodva tekergetve halad lefele az üzenőfalon – miközben az egyébként lenémítva induló videóra oda sem figyel.

©

Green ennek alátámasztására egy két adatot is hozott az általa kezelt YouTube- és Facebook-csatornáról. A két vonal nagyon markánsan megmutatja, hogy a facebookos megtekintésszám félrevezető: valójában egyáltalán nem látják annyian a videót, a felhasználók zöme 10 másodpercnél is kevesebbet lát belőle – ha közben egyáltalán azt nézi a falán –, és 30 másodpercig már csak a nézők 21 százaléka jut el a videóban, miközben a YouTube-videók esetében 86 százalékos ez arány.

Ez már csak azért is érdekes, mert a Facebookon közölt megtekintésszám igazából mindenki számára megtévesztő, nem valós adatot kapnak a tartalom készítői/megosztói, a nézők/felhasználók és a hirdetők sem.

Lopnak?

Hank Green – több népszerű tartalomkészítő véleményét megosztva – azt is állítja, hogy a Facebookra feltöltött videók jelentős része máshonnan (például a YouTube-ról) letöltött videók visszatöltése, ilyen módon "lelopott tartalom". Miközben a YouTube az ilyen csalások felderítésére már egy szerinte elég jó rendszert kifejlesztett, a Facebooknál nincs ilyen.

És mit mond a Facebook?

A közösségi oldal érdemben sosem reagált Hank Green a vádjaira, most viszont ők maguk álltak elő egy újabb "téves" számítással. A mostani, hirdetőknek szóló közlés szerint egy videó átlagos megtekintési idejét eddig úgy számolták, hogy az összes megtekintés idejét összeadták, majd a kapott értéket elosztották a videót legalább 3 másodpercig néző felhasználók számával. Ez viszont, ismerték el, téves eredményre vezet, hiszen például akinél 2 másodpercig volt nyitva a videó, annál ezt a 2 másodpercet ugyan hozzáadták a totálhoz, viszont az illetővel utána nem osztottak. Így csak az idő nőtt – pár százezer megtekintésnél hiába számolunk csak egy-két másodpercekkel, az összeadva rengeteg –, az osztó nem.

A Wall Street Journal által megszólaltatott, csak tavaly 77 milliárd dollárnyi hirdetést kezelő ügynökség, a Publicis Media szerint a Facebook a számítási hiba miatt 60-80 százalékkal becsülte túl a hirdetőknek mutatott számokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy miközben a hirdetők azt látták, hogy egy-egy videós hirdetésüket mondjuk átlagosan 10 másodpercig nézték a felhasználók, a valóságban lehet, hogy ez inkább 5-6 másodperc sem volt.

De szintén torz képet kaptak egy-egy videó eredményességéről azok a médiavállalatok, akik rendszeresen közöltek videókat a Facebookon. Illetve tulajdonképpen minden más felhasználó is: minél népszerűbb valaki, annál nagyobb mértékben torzult a kép.

A Publicis szerint mindez megerősíti, hogy harmadik fél hitelesítésére lenne szükség a facebookos statisztikákhoz. Véleményük szerint teljes mértékben elfogadhatatlan két éven át hamis adatokat szolgáltatni a hirdetőknek és tartalomgyártóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sean Beannek elege lett: nem vállal el egy szerepet, ha megölik

Sean Beannek elege lett: nem vállal el egy szerepet, ha megölik

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

Hamis szemétkupaccal próbálták lejáratni az ausztrál klímatüntetőket

Hamis szemétkupaccal próbálták lejáratni az ausztrál klímatüntetőket