szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat évvel az internet első bejegyzett domainneve után, 1991. október 15-én hajnali 2 órakor megszületett az első .hu-ra végződő internetes cím.

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu indulása után nem sokkal jött el a hazai internet elindulásának pillanata a SZTAKI és a bécsi műegyetem között. Bár az első bejegyzett cím a sztaki.hu, azonban az első igazi, megtekinthető magyar honlap a Budapesti Műszaki (és Gazdaságtudományi) Egyetem által 1993-ban indított bme.hu volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közlésében felidézik: a bővülés 1996 elején indult meg igazán, ekkor év elején 400, áprilisban pedig mát több mint 500 domain név üzemelt hazánkban. Mindez persze mai szemmel nézve elenyésző: jelenleg kb. 700 ezer domain van bejegyezve a .hu alá, és ez a szám napi átlagban 350 új címmel bővül.

Az első olyan internetes cím, amely nem egy állami intézmény nevéhez köthető, hanem befektetési célból jött létre, a zene.hu volt. Sokan emlékezhetnek még az első magyar keresőre is, a Heuréka.hu-ra, amely 1997-ben jelent meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma