szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonöt évvel a vállalat első laptopjának megjelenése után az Apple bejelentette eddigi legerősebb hordozható számítógépét. A MacBook Prót alaposan áttervezték: olcsó nem lett, de jó igen.

Egy nappal azután, hogy a Microsoft bejelentette eddigi legerősebb számítógépét – ami az összes PC között is kifejezetten jónak számít –, az Apple is megtartotta őszi bemutatóját, ahol szintén egy számítógép volt a főszereplő. Míg a Microsoft egy asztali géppel megy előre, az Apple-nél hosszú idő után hozzányúltak a profi laptopjaikhoz, azon belül is a Pro(fibb) vonalhoz.

Nem véletlen az időzítés: a cég első hordozható számítógépei, a PowerBook 100/140/170 modellek 1991 októberében kerültek forgalomba. A 25 éves évfordulóra időzített tehát az Apple, és nem csak szimplán egy szokásos, kicsit gyorsabb, kicsit jobb modellt: a 2016-os MacBook Pro külsőre is alaposan eltér az Apple-től az utóbbi években megszokott dizájntól, és funkcionalitását tekintve is akadnak benne újdonságok. Az ezüst és űrszürke színekben is érkező gép alumíniumból van, oldalain fém borítást kapott, az első képek alapján nehéz lenne elvitatni, hogy szép.

©

A laptopok világában egzotikusnak mondható szépséget erősíti a billentyűzet (konkrétan a numerikus gombok) fölé helyezett OLED “kijelzős” érintőcsík is. Ez funkcionálisan is fontos, olyannyira, hogy éppen ez a lényege: a Touch Baron így mindig olyan (virtuális/szoftveres) billentyűk vannak, amelyek a gépünkön éppen előtérben lévő programban praktikusak. Hogy egy példát mondjunk: egy szöveg szerkesztése során ide kerülhet mondjuk a szövegrész vastagítására szolgáló billentyű, egy rajzolós alkalmazásban egy színskála, míg egy fotónéző programban a képek gyors elfordítására szolgáló gomb. Sőt, ez utóbbi esetben az adott mappában lévő képek közti gyors böngészést segítő miniatűr fotók is láthatók a sávban. A fájljaink között tallózó Finderben pedig megjelenhet itt a másolásra és beillesztésre szolgáló gyorsgomb is.

Touch Bar egy e-mail írása közben.
©
Touch Bar egy képszerkesztő programban.
©
Touch Bar egy fotórendező programban.
©

A billentyűzet fölötti érintőcsík jobb szélén kapott helyett az Apple mobil eszközeiben már bizonyító Touch ID ujjlenyomat-leolvasó egység: ezzel a gép felhasználójaként is azonosíthatjuk magunkat, de vásárlási/fizetési tranzakciók jóváhagyására is szolgálhat.

A billentyűzet körül van még egy újdonság: az Apple-nél Force Touch néven emlegetett érintőpad az eddigieknél kétszer nagyobb felülettel rendelkezik

A kétféle méretben is érkező új MacBook Pro 13 hüvelykes kiadása Intel Core i5 és i7 processzorokkal lesz majd kapható, Intel Iris grafikai vezérlővel. A nagyobb, 15-ös csúcsgépben négymagos i7-es chip teljesít szolgálatot egy 4 gigás ATI Radeon Pro dedikált videovezérlő és 256/512 gigányi SSD tárhely szolgálatában.

©

A várakozásoktól/félelmektől eltérően – és az új iPhone-nal ellentétben – a laptopban egyelőre meghagyta az Apple a szabványos 3,5 mm-es audio jacket. Nincs viszont hely SD kártyának, és eltűnt az Apple-féle MagSafe laptoptöltő helye is. A töltés persze megoldott: a négy USB-C csatlakozó egyike szolgál a gép energiaellátásának biztosítására is. A teljesen feltöltött akkumulátor 10 órán át bírja, és ebben az Apple nem nagyon szokott túlozni.

A MacBook Pro szokás szerint drága: a 13 hüvelykes modell érintősáv nélkül is 550 ezer forintba kerül, azzal együtt pedig 256 gigás tárhellyel 650 ezer forintot, 512 gigás tárhellyel 730 ezer forintot kérnek érte. A 15 colos modell (az iménti tárhelyes különbségekkel) 880 ezer, illetve 1 millió 30 ezer forintba kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!