szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre ijesztőbbek a hackertámadások, a szó szoros értelmében életveszélyesekké váltak. Egy ilyen eset történt nemrégiben Arizonában is.

Míg egyfelől örvendetes, milyen magabiztossággal igazodnak el a fiatalok a digitális világban, másfelől ijesztő, hogy milyen következményekhez vezethet a meggondolatlanságuk. Így történt ez egy arizonai fiatalember esetében is, aki egy biztonsági rést fedezett fel az iOS-ben, amellyel manipulálni lehet a rendszert futtató eszközt.

A megfontoltabbja ilyenkor felveszi a kapcsolatot az Apple-lel vagy legalábbis valamelyik biztonsági céggel, azonban ez a 18 éves fiú inkább kiposztolta a rést kihasználó linket a Twitter-oldalára és még néhány másik weboldalra.

A fiatalnak több mint 12 ezer követője van a Twitteren, és közülük 1849-en rá is kattintottak a linkre. Ennek eredményeként iPhone-juk, iPadjük folyamatosan hívni kezdte a 911-es segélyhívó számot, egyfajta DDoS (túlterheléses) támadással bénítva meg azt. Az akció olyannyira „sikeres” volt, hogy Phoenix területén zavar állt be a szolgáltatásban, és akiknek valóban szükségük volt rá, azok nem tudták elérni.

Meetkumar Desai most börtönben várja, mennyibe fog kerülni az iOS-hackelés
©

Ez azért már nagyon komoly ügy, így azonnal elindult a nyomozás, ami gyorsan eljutott a fiú Twitter-fiókjához. A hackert azonnal őrizetbe vették, aki állította, ő csak egy olyan scriptet akart feltölteni, amely újraindítja az iOS-es eszközöket, a link csak véletlenül került ki. Ez nem hatotta túlzottan meg a bűnüldöző szerveket, akik azonnal letartóztatták a fiút. Igen komoly pénzbüntetésre számíthat.

Persze nem mindenki jár így, aki feltöri az iPhone-t, ugyanis ha ezt kellő ésszel teszi, akkor igen komoly pénzjutalmat kaphat érte. Épp tegnap számoltunk be egy ilyen esetről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van