szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem valószínű, hogy örömtáncot lejtenének a Szilícium-völgy nagy cégei az elnökválasztási eredmények kapcsán.

Donald Trump sosem rejtette véka alá a véleményét, sokszor kritizálta a nagy amerikai tech cégeket amiatt, hogy eszközeiket külföldön gyártatják, nem egyszer fejezte ki rosszallását az Apple-termékek kínai előállítása miatt. Többször is hangsúlyozta az elnökválasztási küzdelem alatt, hogy azt szeretné, ha az amerikai cégek a hazai létesítményekre és munkaerőre koncentrálnának, viszont a Szilícium-völgy nagyjai, beleértve a Google-t, a Microsoftot, az Apple-t sok-sok ezer munkavállalót foglalkoztatnak a tengeren túl.

Hasonlóan kemény véleményt fogalmazott meg Trump az Apple ellen, a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörése ügyében. Talán emlékeznek még, hogy az Apple – felhasználói adatainak védelmére hivatkozva – megtagadta az együttműködést az FBI-jal, más kérdés, hogy végül a kormányszerv sikerrel járt (igaz, ezért nem keveset kellett fizetnie).

©

Trump egyértelműsítette, hogy ha ő lenne (lesz) az elnök, akkor ilyen nem fordulhatna elő, az Apple nem tehetné ezt meg. Februárban még bojkottra is felszólított a cupertinói cég ellen, annak ellenére, hogy ő maga is több millió dollár értékben birtokol Apple-részvényeket. Az is érdekes, hogy a Twitterre írt kemény, Apple-ellenes szavait egy iPhone-nal posztolta (igaz, azt is közzétette, hogy ha nem tesz kedve szerint az Apple, akkor csak a Samsung-telefonját fogja használni), és olyan fotók is napvilágot láttak, amelyeken MacBookon dolgozik.

Trump hangsúlyozza, hogy a célja ismét naggyá tenni Amerikát. A nagy tech cégek is ezt vallják, de biztos nem úgy képzelik ezt el, mint a leendő elnök. A Softpedia szerint mindenesetre csak idő kérdése, hogy elkezdődjék a vita a két fél, az elnök és a nagy amerikai tech cégek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kindle születése – Jeff Bezos életútja, 5. rész

A Kindle születése – Jeff Bezos életútja, 5. rész

Több tucat budapesti utasát Londonban hagyta a Wizz Air

Több tucat budapesti utasát Londonban hagyta a Wizz Air

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet