szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már öt hónapja ott van a Spotify zenelejátszóban az a hiba, ami ennyi idő alatt máris sokat árthatott a számítógépeknek.

Még júniusban jött ki a Spotifyból az a szoftververzió, amely azóta folyamatosan gyalulja mindenki számítógépének tárhelyét, akinél fel van telepítve a program. Az Ars Technica beszámolója szerint a cég által most elismert probléma a windowsos és linuxos gépeket és a Maceket is érinti.

A hiba miatt a program egyetlen óra alatt (!) legalább 5-10 GB-nyi adatot ír a gép tárhelyére. Még az optimistább verzióval, és napi 5 órára bekapcsolt számítógéppel, számolva is 25 gigáról van szó naponta, összesen több ezerről. És ez még csak a legoptimistább eset. Ha valaki egy napon át bekapcsolva hagyta/felejtette a gépét, annál csak azon a napon 700 gigányi adat beírását is tapasztalták – még úgy is, hogy a Spotify nem volt aktív, csak a háttérben futott a program.

Mindez nem azt jelenti, hogy ennyi adat került volna a gépekre, és betelt volna a tárhely – az adatok ugyanis folyamatosan törlődtek is. A probléma az, hogy a program folyamatosan felülírta a tárhely adattábláit, ez pedig azt jelenti, hogy pár hónap alatt sok-sok évvel használódott el a tárhely. Ez a hagyományos merevlemezeknek is árt, de az SSD tárhelyeknél még komolyabb a baj: a technológia sajátossága miatt azokat ennyi idő alatt tulajdonképpen a halál szélére is sodorhatta. A gyakorlatban, leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy akinek fenn van a Spotify a gépén, és akár csak a háttérben is fut a program, annak most egy 5-10 évvel idősebb, lehasználtabb számítógépe van, mint a nyár elején volt.

A Spotify elismerte lejátszója hibáját, és kiadtak egy frissítést: az 1.0.42-es szoftververzióban már kigyomlálták a hibát. Néhány napig eltarthat, mire a frissítőcsomag mindenkihez megérkezik. Minél hamarabb érdemes frissíteni rá, vagy ha akinek még nem elérhető, addig is talán a program törlése tűnik legbiztonságosabbnak, nehogy egy gépújraindításkor véletlenül úgy maradjon az automatikusan elinduló kliens.

A gépgyilkoló baki valószínűleg nem tesz jót a néhány hete pedig vírust terjesztő Spotifynak, amely uralmát már amúgy is kezdi veszélyeztetni a felhasználó bázisat nagyon gyorsan növelő Apple Music.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában