szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky biztonsági cég Európában és Kínában is vizsgálatot indíttatna a Microsoft ellen a Windows 10-et érintő biztonsági megoldásokkal kapcsolatban.

A neves biztonságtechnikai cég, a Kaspersky Lab alapítója, Eugene Kaspersky szerint a Microsoftnak fáj a verseny, és arra akarja kényszeríteni a Windows 10 használóit, hogy hagyjanak fel a harmadik féltől származó biztonsági megoldások használatával, csak a Windows Defendert használják.

A szakember „Elegem van” című blogbejegyzésében (amelyben leírja, hogyan lettek a világ egyik legnagyobb biztonságimegoldás-szállítói) Dávidhoz hasonlítja magát, aki most Góliát (értsd a Microsoft) ellen száll harcba. Kaspersky szerint a Windows 10 az OS frissítése után kikapcsolja a nem kompatibilis biztonsági szoftvereket, ami első olvasatban még érthetőnek is tűnne, az azonban már nem az, hogy a redmondiak állítólag csak egy hetet adnak a fejlesztőknek, hogy tesztelejék biztonsági megoldásaikat az új OS-verzióval való kompatibilitás tekintetében – korábban erre két hónap állt rendelkezésükre.

De még ha elég is ez a hét, és az antivírus termék telepítve van, időnként felbukkan egy nagy Defender ablak, szinte kiabálva: ki vagyok kapcsolva, mert egy másik biztonsági megoldás van telepítve. És persze van egy nagy bekapcsoló gomb is, azonban ha a felhasználó erre kattint, már ki is kapcsolta a meglévő antivírust, és ezt csak egy apró szöveg jelzi egy pop-up ablakban. De egyéb furcsaságokat is nehezményez Kaspersky, például hogy a Microsoft korlátozza a gépre telepíthető antivírusok számát.

©

Kaspersky úgy véli, a Windows Defender csak alapvető védelmet nyújt, és általában az antivírus tesztek sereghajtói között szerepel. Olyan funkciók hiányoznak belőle, mint a szülői felügyelet, a beépített VPN, a webkamera-védelem, a jelszómenedzser, az online banki és vásárlási védelem, nincs proaktív védelme és még vagy több száz egyéb funkciója. A tendencia a szakember szerint egyértelmű, a Microsoft fokozatosan kiszorítaná a független fejlesztőket a Windows ökoszisztémából.

A szakember állítja, a számítógépes biztonsági piac effajta monopolizálása a Microsofton kívül leginkább a kiberbűnözőknek kedvez, hiszen nem kell több tucat különböző fejlesztő biztonsági megoldásaival foglalkozniuk, elég a Defenderre koncentrálniuk. Ráadásul épp a verseny ad inspirációt az új ötletekhez, a technológia javításához, az infrastruktúra fejlesztésével, ahhoz, hogy a biztonság minél teljesebbé válhasson.

Kaspersky szerint már többen is panaszkodtak erre, de eddig még senki sem mert nagy nyilvánosság elé lépni az ügyben. Nála viszont betelt a pohár, elege van, és a kínai, illetve az európai hatóságokhoz fordul, hogy kötelezzék a Microsoftot, hagyjon fel a versenyjog megsértésével. A Microsoft egyelőre még nem reagált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére