szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A Google kiváló alkalmazást adott ki, amellyel a régi családi fényképek szkenner nélkül is digitalizálhatók, és olyat is tud, amit más hasonló szolgáltatás nem. Próbálja ki, remek minőségben menti el emlékeinket az utókornak.

Azt hittük, hogy az – időközben megszűnt – Heirloomnál már nem lehet jobbat csinálni régi fényképeinknek, az alkalmazással ugyanis nagyon egyszerűen és ingyen lehet digitalizálni a klasszikus, előhívott fotókat. De most kipróbáltuk a Google új alkalmazását, és rájöttünk: lehet ezt még tökéletesebben csinálni. A szkenner nélküli digitalizáláshoz érdemes tehát kipróbálni az Androidra, iPhone-ra és iPadre is ingyen letölthető PhotoScan alkalmazást.

A Google új szolgáltatása amellett, hogy szerintünk a Heirloomnál is jobb minőségben digitalizálja a családi albumokban őrzött fotókat, még egy olyan előnnyel rendelkezik, amit más hasonló app nem tud: nem csak a mobil vagy tablet galériájába menti el a régi emlékeket, hanem a Google Photos korlátlan tárhelyére is.

©

Az alkalmazás használata nagyon egyszerű, megnyitása – és a kamerához való hozzáférés 1 kattintásos engedélyezése – után már le is fotózhatjuk a digitalizálni kívánt fényképet. Egy dologra kell figyelni: a világosabban látszó keretről ne lógjon le a fénykép. Ha a keretben látszik a teljes fénykép, a középső gombbal egy fotót kell készíteni róla, majd megjelenik a 4 sarkában egy-egy kék színű kör. Mind a négy körhöz egyenként kell a középen látható üres kört húzni – ezt a mobil vagy tablet mozgatásával tudjuk elérni.

Ha megvan mind a négy, már csak 2-3 másodpercet kell várni, hogy elkészüljön a fotó. A jobb alsó sarokból megnézhető a – tesztünk alapján még rossz fényviszonyok között is tökéletes – végeredmény, amit ezután már meg is találhatunk az okostelefon vagy a tablet galériájában, illetve ha regisztráltunk már a Google Photos szolgáltatására, akkor ott is.

A digitalizált fénykép szerkesztését is felajánlja az alkalmazás, hiszen el lehet forgatni a fotót, illetve a sarkait is lehet igazítani, és persze a törlési lehetőséget is mutatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne