szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 30 méteres maja Kukulkán-piramis bő 80 évvel ezelőtt már okozott egyszer meglepetést a kutatóknak, a modern technológiának hála azonban egy újabb titkáról sikerült lerántani a leplet.

A Kukulkán-piramis a mexikói Yucatán-félszigeten található. Az IFLScience beszámolója szerint az építmény 1930-as vizsgálata közben fedezték fel a szakemberek, hogy a belsejében egy kisebb, második piramis is található. Azóta viszont már sokkal fejlettebb technológia is a régészek rendelkezésére áll: a szakemberek most elektromos tomográf segítségével alkottak 3D-s képet a piramis szerkezetéről, amikor is kiderült, még egy piramist rejt az ilyen módon az orosz matrjoska babához hasonlító építmény belseje.

©

A most felfedezett piramist valamikor időszámításunk után 550 és 800 között építhették, épp a maja civilizáció csúcsán. A “középsőt” 800 és 1000, míg a külsőt 1050 és 1300 között készítették el. A legkisebb piramis 10, a középső 20, míg a legnagyobb 30 méter magas. A mostani felfedezés azért is rendkívüli, mert még részletesebb betekintést enged a legendás maják korába.

©

A kutatók most arra próbálnak választ találni, miért ilyen különleges módon építkeztek a maják. Az egyik feltevés szerint azért nem rombolták le vagy bővítették ki a korábbi piramist, mert hittek abban, hogy egy különleges kapcsolat van az élők és a spirituális világ között. Egy másik alternatív szerint minden egyes piramis egy-egy új városvezető érkezését jelentette.

Eközben egy 4500 éves egyiptomi piramisnál is modern technológiát alkalmaznak, ott egy 100 méter magas piramist világítottak át.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!